Sterilizacija in kastracija mačk

Nenadzorovano razmnoževanje mačk postaja v Sloveniji vse večji problem. Posledično se je v zadnjih letih povečalo število zapuščenih mačk. Na cesti jih opažamo vse več, prav tako pa so jih polna tudi zavetišča. Da bi razumeli, zakaj sta pomembni sterilizacija in kastracija, je treba poznati posledice in posebnosti razmnoževanja mačk in nazadnje razjasniti vse mite, povezane s sterilizacijo in kastracijo.

Razmnoževalni ciklus mačk

Mačke imajo izjemen razmnoževalni potencial, kar jim omogoča učinkovit razplod in velik zarod. Spolni ciklus mačk se močno razlikuje od ciklov drugih živali in človeka. Prvo leglo so sposobne imeti že v petem mesecu starosti, saj že takrat dosežejo spolno zrelost. Prvi estrus ali gonitev pa se pojavi med 5. in 9. mesecem starosti, medtem ko pri, na primer, perzijskih pasmah lahko tudi nekoliko kasneje. Gonitev traja v povprečju sedem dni, znani pa so primeri, ko je trajala tudi do 21 dni. Če do oploditve ne pride, se estrus prekine, vendar se lahko v nekaj dneh spet pojavi. Za razliko od psic in nekaterih drugih živali, kjer gre za spontano ovulacijo, so mačke »inducirani ovulatorji«, kar pomeni, da je za ovulacijo oziroma sprostitev jajčeca potrebna kopulacija. Po kotitvi naslednji estrus nastopi zelo hitro, lahko že v nekaj tednih. Estrus mačk je odvisen tudi od svetlobe oziroma dolžine dneva. V Sloveniji imajo mačke eno do dve legli na leto, lahko tudi več. V vsakem leglu je lahko tudi do osem mladičev.

Sterilizacija

V preteklosti je veljalo načelo, da naj bi mačka imela eno leglo mladičev, preden se opravi sterilizacija. Izkazalo se je, da je to povsem nepotrebno, ker to ne predstavlja nobene koristi za mačko. Nekateri strokovnjaki še vedno podpirajo takšno načelo, medtem ko jih vedno več svetuje, naj se sterilizacija opravi, preden mačka doseže spolno zrelost. Ugotovljeno je namreč, da se na ta način lahko zmanjša pojavnost nekaterih rakastih obolenj, kot so tumorji na mlečnih žlezah, ki so pogosti pri mačkah.

Sterilizacija mačke je rutinski poseg, pri katerem se naredi majhen rez na trebuhu in se iz trebušne votline odstranita oba jajčnika. Postopek se opravi v narkozi, mačke pa so običajno že nekaj ur po sterilizaciji sposobne jesti in piti. Spremembe v obnašanju pri steriliziranih mačkah so zelo redke. Raziskave so pokazale, da se mačke sicer lahko polenijo in postanejo manj aktivne, vendar mačje obnašanje ohranijo. Kar je najpomembneje, je to, da je prekinjen razmnoževalni ciklus in s tem nenadzorovano in nepotrebno kotenje mačjih mladičev.

Kastracija

Kastracija mačkov je prav tako pomembna. Nekastrirani mački so lahko zelo napadalni in nagnjeni k medsebojnim spopadom. Z urinom označujejo teritorij tako v zunanjem kot notranjem okolju, kar pa lahko predstavlja nevšečnosti lastnikom, ker oddaja zelo neprijeten vonj. Zelo pomembno je vedeti, da se z ugrizi, do katerih pride med spopadi, prenašajo tudi infekcijske bolezni: okužba s FIV (Feline Immunodeficiency Virus) ali »mačji AIDS«, ki se prenaša tudi s spolnim stikom, in okužba s FeLV (Feline Leukaemia Virus) ali mačja levkoza. Okužbam so bolj izpostavljene mačke, ki večino časa preživijo na prostem, posledično najbolj zapuščene mačke. Od okužbe do izbruha bolezni lahko mine več let. Okužene mačke lahko živijo več let brez znakov bolezni, vendar vseeno izločajo virus, to pomeni, da so prenašalci bolezni. Bolezni imata zelo neugodno prognozo in veljata za neozdravljivo, v večini primerov se končata s smrtjo. Velja omeniti, da bolezni nista nevarni za človeka, tako da je bojazen, da bi se okužili, odveč.

Kastracija mačjih samcev je tako kot sterilizacija kirurški poseg in je prav tako opravljena v narkozi. Pri tem se z majhnim rezom odstranita oba testisa iz mošnje.

Pomembne posledice kastracije mačka se nanašajo na njegovo obnašanje. Mački so po kastraciji manj napadalni, zmanjša se tudi možnost medsebojnih spopadov. V večini primerov se je izkazalo, da so po kastraciji prenehali markirati oziroma označevati svoj teritorij. Postanejo tudi bolj igrivi, prijazni in pozorni do lastnika, rokovanje z njimi pa je veliko lažje. (((ZANAROCNIKE)))

Sterilizacijo in kastracijo lahko opravi samo veterinar z licenco v aseptičnih pogojih.

Pomembno je vedeti, da sterilizirana mačka oziroma kastriran maček po posegu ne bosta več iskala spolnega partnerja, kar pomeni, da bosta manj aktivna in lahko pridobita na teži. Priporočljivo je, da se količina hrane po opravljenem posegu zmanjša, da ne bi prišlo do prekomernega povečanja telesne teže in s tem povezanih obolenj.

Zunanje in notranje mačke

Za mačko je povsem normalno, da je zdoma tudi več dni zapored, saj praviloma niso navezane na človeka v takšni meri kot pes. Takšni mački lahko rečemo tudi »zunanja mačka«. V takem primeru lahko gre za lastniško ali nelastniško mačko. Takšna mačka je bolj izpostavljena nalezljivim boleznim kot »notranja mačka«. Ravno zunanje lastniške mačke prihajajo v stik tako z zapuščenimi kot z drugimi mačkami in na ta način postanejo del skupne mačje populacije, kar pomeni, da imajo večjo možnost razmnoževanja in okužbe s FeLV in FIV.

Odgovornost lastnika

Moramo se zavedati, da je odgovornost skrbnika mačke, da poleg osnovne nege mački zagotovi tudi ustrezno veterinarsko oskrbo in da mora, kot pravi tudi Zakon o zaščiti živali, z zagotovitvijo osamitve, kontracepcije, sterilizacije ali kastracije preprečiti rojstvo nezaželenih živali.

Zaključek

Nesterilizirana mačka bi teoretično lahko v idealnih okoliščinah do dopolnjenega šestega leta imela tudi 20.000 potomcev. S sterilizacijo lahko preprečite porast zapuščenih mačk in usmrtitve mačk v zavetiščih, ki jih je preveč, da bi jih ljudje posvojili. S kastracijo lahko vplivate na obnašanje vašega mačka, saj kastrirani mački raje ostanejo doma, kot da bi iskali samico za parjenje, ne markirajo in so manj agresivni. Glasno oglašanje, krvavenje in uriniranje, ki se pojavljajo pri samicah, izginejo. Prav tako lahko s kastracijo oziroma sterilizacijo pred spolno zrelostjo preprečite nekatera rakava obolenja in zmanjšate možnost prenosa nekaterih resnih infekcijskih bolezni mačk.

Ste še vedno v dilemi? Kastracija in sterilizacija imata veliko ugodnih posledic, zato bodite odgovorni in poskrbite za svoje mačke.

                                                                                                                               

Veterinarska uprava Republike Slovenije

Objavljeno v drugi številki revije Mucek