Sterilizacija in kastracija mačk

Nenadzorovano razmnoževanje mačk postaja v Sloveniji vse večji problem. Posledično se je v zadnjih letih povečalo število zapuščenih mačk. Na cesti jih opažamo vse več, prav tako pa so jih polna tudi zavetišča. Da bi razumeli, zakaj sta pomembni sterilizacija in kastracija, je treba poznati posledice in posebnosti razmnoževanja mačk in nazadnje razjasniti vse mite, povezane s sterilizacijo in kastracijo.

Razmnoževalni ciklus mačk

Mačke imajo izjemen razmnoževalni potencial, kar jim omogoča učinkovit razplod in velik zarod. Spolni ciklus mačk se močno razlikuje od ciklov drugih živali in človeka. Prvo leglo so sposobne imeti že v petem mesecu starosti, saj že takrat dosežejo spolno zrelost. Prvi estrus ali gonitev pa se pojavi med 5. in 9. mesecem starosti, medtem ko pri, na primer, perzijskih pasmah lahko tudi nekoliko kasneje. Gonitev traja v povprečju sedem dni, znani pa so primeri, ko je trajala tudi do 21 dni. Če do oploditve ne pride, se estrus prekine, vendar se lahko v nekaj dneh spet pojavi. Za razliko od psic in nekaterih drugih živali, kjer gre za spontano ovulacijo, so mačke »inducirani ovulatorji«, kar pomeni, da je za ovulacijo oziroma sprostitev jajčeca potrebna kopulacija. Po kotitvi naslednji estrus nastopi zelo hitro, lahko že v nekaj tednih. Estrus mačk je odvisen tudi od svetlobe oziroma dolžine dneva. V Sloveniji imajo mačke eno do dve legli na leto, lahko tudi več. V vsakem leglu je lahko tudi do osem mladičev.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Veterinarska uprava Republike Slovenije

Objavljeno v drugi številki revije Mucek