Kako pomagati mački do mirnega spanja?

kako-pomagati-macki-do-mirnega-spanjaOd leta 1998 je število mačk, ki si delijo posteljo s svojimi skrbniki naraslo iz 45% na 62%. In prav ti mačji skrbniki najbolje vedo, da če ne spi njihova mačka tudi oni ne spijo. Nočno sprehajanje, mijavkanje, igra in polnočni priboljški. Vam je kaj od tega poznano? V nadaljevanju preberite kakšni so mačji spalni vzorci in vzroki nespečnosti ter kako jih odpraviti.

Kakšni so mačji spalni vzorci?

Mačke potrebujejo od 16 do 18 ur spanja na dan, kar na primer pomeni, da je 9 letna mačka prespala 6 let svojega življenja. Od tega je nekaj ur namenjenih dnevnemu dremanju, ki omogoča nabiranje energije za hitre odzive tekom dneva, potrebne za lov ali igro. Večino spalnih ur pa naj bi mačke izkoristile za spanje ponoči, vendar so ankete opravljene med mačjimi skrbniki pokazale, da obstajajo štirje različni spalni vzorci pri mačkah:

  1. 40% vprašanih skrbnikov pravi, da njihova mačka v 24-tih urah izmenično drema in bedi, pri tem pa so dremeži enakomerno razporejeni ne glede na del dneva.
  2. 10% vprašanih skrbnikov pravi, da njihova mačka prespi cel dan in je ponoči zelo aktivna.
  3. Četrtina vprašanih pravi, da je njihova mačka zelo aktivna zgodaj zjutraj in ob večerih, podnevi in ponoči pa drema.
  4. Četrtina vprašanih skrbnikov pravi, da njihova mačka spi celo noč, čez dan pa nekajkrat drema.

Na vprašanje ali se njihova mačka ponoči prebuja, so skrbniki vključeni v anketo odgovorili, da:

  • se 27% mačk ponoči nikoli ne prebudi;
  • se 39% mačk včasih ponoči prebudi;
  • se 13% mačk ponoči pogosto prebudi;
  • se 21% mačk prebudi vsako noč.

Kako torej rešiti problem mačje nespečnosti in pomagati svojemu mucku (in sebi) do mirnega spanca?

Najpomembneje je, da ostanete mirni. Mačke ne razumejo kazni temveč le nagrade, zato lahko kričanje in kazni pri mački povzročijo neželeno vedenje. Rajši se lotite pozitivnih ukrepov kot na primer, da čez dan posvetite več časa igri in crkljanju z vašim muckom.

Najprej se je potrebno vprašati po vzroku mačje nespečnosti. Vzroki so lahko:

Zdravstvene težave

Ta točka je še posebej pomembna, če je mačka do nedavnega mirno spala in je prišlo do nenadne spremembe vedenja. Že manjši zobobol lahko namreč pri mačkah povzroči nespečnost, zato svojo mačko najprej peljite k veterinarju na splošni pregled in izključite možnost zdravstvenih težav.

Lakota

Ali se vaša mačka ponoči pomiri, ko jo nahranite in mirno spi naprej? Težava je najverjetneje posledica nočne lakote in jo lahko odpravite s pomočjo posodo, ki postopoma spušča hrano iz rezervoarja v mačjo posodico. Tako bo imela mačka ponoči hrano na voljo, če bo postala lačna in vas ne bo prebujala. V tem primeru zmanjšajte dnevni obrok in pazite na njeno telesno težo. Na voljo naj ima tudi dovolj vode.

Pomanjkanje igre

Ali vam mačka pusti spati po tem, ko se nekaj časa igrate z njo? V tem primeru povečajte količino časa, ki ga čez dan namenite igri s svojo mačko. Igrajte se z žogicami, igračkami na palici ali čem podobnim. Več časa kot posvetite igri, še posebej v večernih urah, bolj bo vaša mačka utrujena in verjetno bo bolj mirno bo spala.

Nagajivost

Vas mucek ponoči prebudi, nato pa pobegne? To pomeni, da vaš mucek ničesar ne potrebuje, ampak je le nagajiv. Najboljša rešitev je, da mu preprečite vstop v spalnico in do njenih vrat. Pred vrata položite predpražnik, ki pika ali proti vratom usmerite ventilator.

Crkljanje

Se želi vaša mačka le stisniti k vam in se malo pocrkljati? Poskusite z njo kvalitetno preživeti več časa že čez dan. Božanje krepi vez med vama, zato je pomembno, da najdete čas tudi za to. Morda se lahko pocrkljata medtem, ko gledate televizijo ali berete knjigo.

Lepe sanje obema!

Nina Bartol

Vir: fullyfeline.com