Kako (ne)varna je v resnici sol?

Škodljive lastnosti soli v prehrani ljudi opevajo že vsi zdravniki in nutricionisti. Sol je kot pomembna  sestavina vseh predelanih izdelkov in tudi v domači kuhinji se ji težko odpovemo. Sol daje hrani okus in hkrati deluje kot konzervans, ki izdelek ohranja dlje časa svež. Na učinke soli pa niso imune niti naše mačje prijateljice, saj še posebej suha hrana vsebuje večje količine soli kot bi bilo to potrebno.

Suha hrana v obliki briketov je namenjena uživanju skozi daljše časovno obdobje zato vsebuje večje količine soli, saj jo le-ta ohranja svežo in okusno. V nasprotnem primeru pa mokra hrana vsebuje manj soli saj je namenjena takojšnji porabi.

Mačja hrana naj bi vsebovala vsaj 0,2% natrija in 0,3% klorida glede na suho snov. Problematično pa je dejstvo, da veliko produktov namenjenih prehrani muc vsebuje precej višje količine soli od predpisanih. Po mnenju nutricionistov naj bi muca povprečne velikosti potrebovala 21 mg soli na dan in ne več kot 42 mg dnevno. Žal pa mnogi proizvajalci mačje hrane teh meja ne upoštevajo in tako s hranjenjem na dnevni bazi naši ljubljenčki zaužijejo  večjo količino soli kot jo dejansko potrebujejo.

Sol oziroma natrijev klorid pomaga pri ohranjanju ravnotežja tekočin znotraj in zunaj celic. Hkrati prispeva k prenosu hranilnih snovi v celice in odstranjevanju odpadnih produktov, vzdržuje funkcijo mišic in živcev poleg tega pa ohranja primerno kislinsko-bazično ravnotežje v telesu in je tudi  pomembna sestavina pri tvorbi želodčne kisline.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Anja Šajn

Viri:
www.vetfolio.com
www.iams.com