Kako mačko privaditi in pripraviti na selitev?

Kot za ljudi je tudi za živali selitev ena izmed življenjskih prelomnic, ki poleg novega bivalnega okolja prinaša tudi veliko stresa. Pomembno je, da se kot lastniki tega tudi dobro zavedamo in skušamo prehod v novo okolje zanje narediti čim lažji. Tokrat boste izvedeli, kako mačko čim bolje privaditi na selitev.

Prilagajanje na novo okolje

Prvi koraki v novem domu so za skoraj vsako žival vsaj sprva težki in stresni. Kako pa bo kosmatinka sprejela novo okolje in v kolikšnem času se bo nanj prilagodila, pa je odvisno od vsake mačke posebej.

Na prilagoditev vplivajo tudi nekateri dejavniki, ki vplivajo na njeno sprejemanje novega okolja. Med le te uvrščamo njeno starost, pasmo in njeno mačjo naravo.

Starejše mačke doživljaja samo selitev izredno stresno in se na novo okolje za razliko od mlajših mačk v veliki večini počasneje in težje prilagodijo.

Na prilagajanje vpliva tudi pasma mačke, saj so nekatere pasme bolj občutljive kot druge in doživljajo ob selitvi veliko večji stres kot druge.

Prav tako ima velik vpliv tudi mačja narava. Nekatere mačke so že po naravi bolj občutljive, kakor druge. V primeru občutljive mačke, je potrebno le to še dodatno pripraviti na selitev in jo postopoma prilagajati na novo okolje.

Priprave pred selitvijo 

Če se sprašujete, kako mačko privaditi na selitev, je odgovor: Začnite čim prej s pripravami, da ima mačka čas, da se vsega privadi.

Preden zasujete svoje bivalne prostore s škatlami in začnete seliti stvari, škatle že prej imejte po stanovanju, da se jih mačka privadi. Tako ob selitvi ne bo občutila prevelikega stresa in panike. Ko pa končno začnete seliti stvari, pa svetujemo, da praznite sobe postopoma sobo za sobo. Medtem, naj je mačka večino časa v drugi sobi. Njen mačji kotiček, kjer večino časa preživi pa selite zadnji trenutek. Priporočljivo je, da to storite kar na dan selitve.

Dan selitve

Na dan selitve, ki je stresen kot za vas kot tudi za vašo mačko, priporočamo, da poskušate ostati kar se da mirni in s tem bo ostala mirna tudi vaša mačka. V primeru, da postane mačka kljub temu nemirna, preusmerite njeno pozornost. To lahko naredite z božanjem, igračo, priboljški…

Ob prihodu v novo domovanje svojo kosmatinko počasi navajajte na novo okolje. Priporočamo, da se spoznavanja lotite po prostorih; najprej vrt, potem pa postopoma soba za sobo. Ključno je, da se lotite spoznavanja novega doma z mačko počasi. S tem poskrbite, da se ob tem mačka ne prestraši in ne pade v paniko od vseh novih vonjav in okolja, v katerem se je znašla.

Če le imate možnost, si vzamete par dni prostih, tako da se mačka lahko v miru privadi na novo okolje ob vaši prisotnosti. Ob prihodu v novi dom pa ne pozabite svoji mački pripraviti njen kotiček z njeno posteljico, mačjim drevesom, igračkami in posodami. V primeru dovolj velikega stanovanja, ji lahko pripravite tudi pravo mačjo igralnico!

Vesna Kropf

VIRI:

www.pets.webmd.com

www.purina.co.uk