Pripravite domačo igralnico za vašo mačko!

Mačke v svojem življenju  potrebujejo igro. Preko nje ostajajo aktivne in ohranjajo svoje nagone. Sploh pri izključno notranjih mačkah se zna pogosto zgoditi, da imajo premalo igre, kar vodi v (samo)destruktivno vedenje, anksioznost in tudi zdravstvene težave (največkrat kot posledica prekomerne teže).

Če mačko izpustite ven, pa tukaj nastane nova težava; žival je izpostavljena mnogim nevarnostim, kot so promet in druge živali. Prav tako se nekatere mačke zunaj enostavno ne znajdejo in se lahko hitro izgubijo. Če je vaša mačka navajena notranjega bivanja, nezavarovani izhodi absolutno niso rešitev.

Če imate doma kaj dodatnega prostora, pa lahko mački naredite igralnico. S pomočjo slednje se bo kosmatinka lahko nemoteno igrala, vi pa ne boste v skrbeh, ali je na varnem. Kaj mora mačja igralnica vsebovati in kako se je lotiti?

Zidovi

Ogromno mačk rado pleza po zidovih. Da, prav ste prebrali. Ste kdaj opazili, da mačke rade skačejo na pult, okenske police, celo omare? Rade so na visokem, zato bo marsikatera kosmatinka vesela polic, ki so namenjene njej. Na stene lahko namestite posebne police, po katerih se bo mačka lahko sprehajala, tekla, ali pa samo poležavala ob razgledu na svoj dom.

Pozorni bodite le, da izbirate police, ki so dovolj široke in stabilno pritrjene, da ne pride do kakšne nezgode.

Ena izmed najljubših aktivnosti mačk je praskanje, kar je lahko precej nadležno, sploh, če mačka praska pohištvo. A hkrati ji ne morete zameriti, saj ne uničuje nalašč. Lahko pa ji postavite praskalnik, preko katerega bo kosmatinka nemoteno lahko uživala v praskanju.

Nekateri praskalniki so namenjeni zgolj praskanju, spet drugi so nekoliko večji in imajo zraven še razna skrivališča, kjer se bo mačka lahko skrila in počivala.

Trava

Mačke obožujejo travo. Če okoli hiše nimate nobenih travnatih površin, lahko travnik pripeljete k mački domov! Veliko vrtnarij in tudi trgovin za male živali ima travo v lončkih. Na trgu lahko dobite že posajeno travo ali pa semena. Kakorkoli, na zelo preprost način lahko mački prinesete košček travnika tudi v stanovanje.

Okna

Veliko kosmatink zelo rado opazuje zunanji svet. Če je le možno, mački to omogočite, a naj bo seveda varno. Mački lahko uredite prostor na kakšni notranji okenski polici, a poskrbite, da bo okno vedno zaprto. Na okna lahko namestite tudi mreže, s katerimi boste preprečili, da bo mačka padla/pobegnila tudi ob odprtem oknu.

Skrivališča

Vsaka mačka potrebuje svoj varen prostor, kamor se lahko umakne oziroma skrije. Sploh mačke, ki so bolj plašne vam bodo hvaležne, če jim priskrbite njihovo skrivališče, kjer bodo imele mir. Na prostoru bodo lahko spale, ali pa se denimo tudi umaknile, ko jim bo neprijetno (kadar boste imeli obiske, ob prihodu novih živali/družinskih članov…).

To je samo nekaj idej, seveda pa z malo kreativnosti lahko ustvarite še veliko več. Razmislite, kaj je tisto, kar bi vaši mački največ pomenilo in se pozanimajte, kako bi lahko vse skupaj izvedli. Na spletu lahko najdete malo morje idej, kako narediti mačjo igralnico in prepričani smo, da boste našli kakšno opcijo, ki bo ustrezala tudi vam.

 

Veronika sivka

Viri:

www.petmd.com

www.petful.com

homedesignlover.com