Kako mačko pripraviti na zimo?

Čeprav smo komaj dodobra zakorakali v jesen, se tudi zima približuje s svetlobno hitrostjo. S tem pa tudi nizke temperature in snežne padavine. Vsekakor večini mačk takšno vreme ni ravno po godu, zato je še tako pomembno, da poskrbimo, da mačke dobro pripravimo na mrzle zimske dni, ne glede, ali le te živijo zunaj ali z nami v hiši. Kako torej mačko pripraviti na zimo?

 

Kako zunanje mačke pripraviti na zimo?

Ko se sprašujemo, kako mačko pripraviti na zimo, je pri tem pomemben podatek tudi, ali gre za zunanje ali notranje mačke. Zunanje mačke močno občutijo spremembo v letnem času, sploh ko gre za prehod iz toplejših v hladnejše mesece. Iz tega razloga je toliko bolj pomembno, da svojo mačko res dobro pripravimo na prihajajoče mrzle zimske dni.

Toplo zavetje

Kljub toplemu kožuščku je ključno, da poskrbimo za toplo zavetje mačke. Poskrbimo, da bo zavetje majhno in dobro izolirano ter, da bo postavljeno na suhem in toplem mestu. Zavetje dobro podložimo z izolacijskim materialom, npr. slama, na katero lahko položimo še dodatno debelo odejo. V primeru, da uporabimo odejo, je pomembno, da jo redno tudi menjavamo, da mačka ne bo spala na mokri odeji.

Velikokrat pa mačka najde toplo zavetje v avtomobilu, zato je pri tem potrebna še dodatna previdnost. Priporočljivo je, da, preden zaženemo avtomobil, nekajkrat potrkamo na pokrov motorja in počakamo nekaj minut. S tem mački omogočimo dovolj časa, da pobegne iz avtomobila.

Prehrana v zimskem času

V hladnejšem obdobju pa je potrebno zagotoviti svoji mački dovolj kakovostne hrane in sveže vode. Pomembno je, da mački postavimo posodo s hrano in vodo vedno na isto mesto, ter vodo tudi vsaj dvakrat do trikrat na dan zamenjamo.

V zimskem času pa je potreba po hrani večja, saj mačka potrebuje veliko več energije za ohranjanje optimalne telesne temperature. Iz tega razloga tudi priporočamo, da mački v zimskem času kupite visoko kalorično hrano, ki bo zadovoljila njene prehranske potrebe v tem letnem času.

Kako notranje mačke pripraviti na zimo?

Notranje mačke sicer niso toliko podvržene temperaturnim razlikam in spremembi vremena kot zunanje, pa vendar je pomembno, da tudi njih pripravimo na zimo. V prvem koraku poskrbimo za konstantno toploto v bivalnem prostoru in obenem še za poseben topel kotiček, kamor se bo lahko mačka odmaknila in se še dodatno ogrela. Njen kotiček opremite s toplo odejo.

V primeru, da mački pustite krajše izhode iz stanovanja ali hiše, pa je pomembno, da poskrbite tudi za njeno varnost. Preverite, da ni v okolici kakšnih ledenih površin, na katerih bi se lahko poškodovala. V primeru, da so nevarne površine v bližini, poskrbite, da jih odstranite pred mačkinim izhodom iz hiše.

V zimskem obdobju je prav tako pomembna izbira hrane, ki jo prilagajamo glede na aktivnost mačke zunaj in znotraj hiše. V primeru, da se je mačka zgolj in samo notranja, sprememba hrane ni potrebna. V primeru pa, da mački omogočamo izhod ven in opazimo, da mačka potrebuje več hrane, pa se le tej prilagodimo in ji v zimskem času dajamo bolj kalorično hrano.

Vsekakor je predpriprava na mrzle zimske mesece ključna sploh za zunanje mačke, obenem pa je prav tako priporočljiva tudi za notranje mačke, saj tudi one občutijo spremembo, ki jo zima prinaša.

Vesna Kropf

 

VIRI:
www.catster.com
www.battersea.org.uk
www.alleycat.org