Kako mačko navaditi na vožnjo?

Za mnoge mačke je lahko vožnja v avtu neprijetna in (po njihovem mnenju) poleg veterinarskega obiska, najslabša stvar, ki se jim lahko zgodi. Za razliko od psov se ogromno mačk nikoli ne nauči uživati ​​v potovanjih z avtomobilom. Ali to lahko spremenimo? Kako mačko navaditi na vožnjo?

Številni mucki imajo majhne izkušnje z vožnjo z avtomobilom v obdobju primarne socializacije (med 2. in 7. tednov). Ko pa se mucek pelje v avtu, je cilj pogosto le veterinarska ordinacija, kar je že samo po sebi lahko strašljivo. Vožnja v avtomobilu vključuje neznane zvoke in dogajanja, pa tudi nenavadno in potencialno moteče gibanje. Ni čudno, da so številne mačke nezadovoljne, ko so se primoranje peljati v avtu.

Najboljši način, da za vašo mačka postane potovanje z avtomobilom manj stresno, je, da jo navadite na avto v zgodnjem življenju. Če pa imate odraslo mačko z ukoreninjenimi strahom, lahko še vedno naredite korak, da zmanjšate potovalno tesnobo.

 

Pomagajte mački vzljubiti njeno potovalno košaro/kletko

Najvarnejši način za prevoz vaše mačke je v prenosljivi košari ali kletki; to ji bo preprečilo, da bi motila voznika in zmanjša tveganje, da bi se izgubila ali poškodovala – tudi v primeru nesreče. Ob vprašanju, kako mačko navaditi na vožnjo, je odgovor preprost; počasi in z veliko potrpežljivosti. Začnite z navajanjem na transporter.

Na mesto, da bi svojo mačko silili v košaro ali kletko, ji najprej pomagajte vzljubiti potovalne pripomočke. Mačka naj prostovoljno vstopi vanje. Pomagajte si s priboljški, udobnim ležiščem in tudi mačjo meto, ki mačko umiri. Tudi med samim potovanjem ji ponudite priboljšek, da jo nagradite.

Ko se vaša mačka navadi na sproščanje v zaprti kletki ali košari, jo pričnite navajati na občutek premikanja. Dvignite košaro/kletko in jo držite nekaj sekund, nato pa jo odložite. Poskusite prenašati košaro z mačko po hiši in opazujte kako se mačka odziva. Pogosto jo nagradite s priboljškom, da ostane pomirjena.

 

 

Mačko položite v avto

Po poskusnem nošenju je čas za navajanje na avto. Tega se lotite počasi in postopoma. Mačko skupaj s košaro / kletko položite v avto z odprtimi vrati avtomobila. Ljubljenko nagradite s priboljškom in jo nato vzemite iz avta. To ponovite nekajkrat.

Ko se vaša mačka navadi biti v avtu, zaprite vrata avtomobila in jih nato znova odprite. Če vaša mačka ostane sproščena, prižgite avto in nato takoj ugasnite motor. Ponovite vajo, nato počasi premaknite avto iz dovoza, nato pa zavijte nazaj in parkirajte.

Postopek naj bo počasen in umirjen, tako bo tudi vaša mačka ostala mirna, tako bo za oba to bolj pozitivna izkušnja. Kasneje poskusite mačko odpeljati na krajših izletih v avtomobilu, na primer po ulici ali pa en krog skozi vaš kraj.

Z izkušnjami se bo vaša mačka naučila, da se vožnje v avtu ni treba bati. Svoji mački lahko pomagate pri zaznavanju neznanih vonjav avtomobila, tako da z brisačo podrgnete njenje žleze, ki se nahajajo ob njenih licih, nato to brisačo podrgnite notranjost avtomobila, da porazdelite vonj vaše mačke in naredite avto bolj znan in sproščujoč kraj.

 

Melani Kolbl

 

VIRI:
www.vetstreet.com
www.petfinder.com