Transporterji za mačke

Med opremo za mačke uvrščamo mnogo različnih izdelkov, ki zagotavljajo bolj udobno življenje naše male živali. Sem sodijo na primer hrana za mačke, izdelki za nego, igrače za mačke, praskalniki in še kaj, nikakor pa ne smemo pozabiti na transporterje za mačke, ki zagotavljajo, da je prevoz ljubljenčka kar se da prijeten in manj stresen. Z ustrezno izbranim transporterjem bomo namreč lahko mačko prevažali bodisi v avtomobilu bodisi na vlaku, avtobusu ali celo na letalu.

Vsak lastnik mačke se vsaj nekajkrat v življenju živali z njo odpravi na obisk k veterinarju ali pa jo vzame s seboj na počitnice. V tem primeru je obvezen del opreme za mačke transporter v obliki kletke ali torbe. Bistvenega pomena je, da že mačjega mladička navadimo na kletko ter ga tako naučimo, da gre za prostor, v katerem je popolnoma varen.

Pri izbiri transporterja za mačke se lahko odločite za torbo, ki ima mehke stranice, vendar strokovnjaki poudarjajo, da so veliko bolj varne plastične kletke, ki so bolj stabilne in čvrste ter zagotavljajo enostavno uporabo. Konec koncev morata biti pri izbiri transporterja glavna kriterija varnost in udobje male živali.

In kakšen je najboljši način, da mačko navadimo na kletko? Strokovnjaki priporočajo, da se privajanja na kletko lotimo v okolju, ki je za mačko domače. Najbolje je, da za začetek kletko postavimo na varno mesto v našem domu, jo pustimo odprto in počakamo, da jo mačka razišče. V primeru, da se mački kletka ne zdi zanimiva, poskrbimo, da ji postane privlačna. V spodnji del transporterja lahko namestimo na primer odejo z vonjem tistega člana družine, ki ga ima žival najraje, saj bo na ta način mačka kletko povezala s pozitivnim doživetjem. Prav tako lahko v transporter nastavimo najljubšo igračo naše mačke, mačjo meto ali kakšen drug priboljšek. Odločimo se lahko tudi za nakup sintetičnih feromonov, ki so na voljo v trgovinah za male živali in ki na mačke delujejo sprostitveno.

Kakorkoli se že odločimo narediti transportno kletko živali privlačno, jo moramo na ta del opreme za mačke navajati postopoma. Ob prvem vstopu v kletko mačko najprej nagradimo in šele ko transporter žival popolnoma sprejme, jo začnemo navajati na zaprta vrata kletke. Ko to osvoji, jo počasi pričnemo navajati še na prevoz z avtomobilom.