Kako mački skrajšamo kremplje

kako-macki-skrajsati-krempljeMorda ste se ob prebiranju naslova vprašali: zakaj je treba mački krajšati kremplje? Obstaja vrsta razlogov za krajšanje krempljev, med katerimi je verjetno najbolj pomembno dejstvo, da želi vsak lastnik svoji mački vračati izkazano ljubezen z ljubkovanjem, božanjem in skrbnim negovanjem, brez neželenih prask in bolečih posledic.

Mačji kremplji so sestavljeni iz keratina, enako kot človeški nohti in lasje. To pomeni, da rastejo neprekinjeno. Mačke imajo po pet krempljev na vsaki prednji tački in po štiri kremplje na vsaki zadnji tački. Zunaj živeče mačke si kremplje obrusijo na asfaltu in drevesnih deblih, notranje mačke pa imajo pogosto težave s predolgimi kremplji, ki se zatikajo v različne materiale znotraj stanovanja in jim povzročajo neugodje, nič manj nezadovoljni pa niso niti skrbniki, ki se spopadajo s poškodovanim pohištvom in opremo. Zaradi predolgih krempljev lahko mačke trpijo tudi zaradi vraščanja krempljev v blazinice šap, kar je za mačko boleče in predstavlja tudi nevarnost za dodatne okužbe. (((ZANAROCNIKE)))

V nekaterih primerih lahko težavo bistveno izboljša nakup mačjega praskalnika, ki je pravzaprav esencialni del opreme za mačke v domu in bo zagotovil, da bo muc svoje praskanje usmeril stran od vašega pohištva. A tudi kljub redni uporabi mačjih praskalnikov zgolj naravno brušenje krempljev ne bo nujno zadostovalo, da bi ostala dolžina krempljev vaše mačke primerna. Če torej želite, da mačka svojih krempljev ne uporablja kot “morilsko orožje”, bo redno, skrbno in pravilno krajšanje v številnih primerih nujno.

Preden pa se odločite za krajšanje krempljev vaše mačke, si zagotovite vse potrebno: kupite posebne škarje za krajšanje mačjih krempljev, potrebovali pa boste tudi nekaj antiseptičnega praška ali gela, za primer, da pride pri prirezovanju do krvavitve. Za začetek nikoli ne krajšajte krempljev preveč, da vaša mačka pridobi zaupanje in ne pride že takoj do slabe izkušnje. Ko ste postopek opravili že večkrat, pa lahko kremplje nekoliko bolj skrajšate in tako podaljšate potrebni čas do naslednjega striženja.

Najlažje je, če mačko navadimo na dotikanje tac in krajšanje krempljev že v obdobju mladička, vendar pa je s potrpežljivostjo in vztrajnostjo mogoče na to opravilo navaditi tudi starejše muce.

Krajšanja mačjih krempljev se lotite korak za korakom in pri tem upoštevajte navodila:

– ko boste nakupili vse potrebne pripomočke, poprosite izkušenega strokovnjaka (izbranega veterinarja ali mačjega negovalca), da vas izvedbe postopka nauči in vam ga pokaže v praksi.

– Krajšanje krempljev mačke ni dejavnost, pri kateri bi smeli hiteti. Vzemite si čas. Najprej nežno masirajte šape svoje mačke in jo temeljito pripravite na postopek. Mačka mora biti umirjena, sproščena in zaupljiva preden boste začeli delati.

– Postavite en prst na blazinico mačje tačke tako, da bo krempelj dobro viden skozi dlako. Če imate dolgodlako mačko, z zelo odlakanimi tačkami, bo to še bolj zahtevno opravilo in bo potrebno nekoliko več ročne spretnosti.

– Začnite počasi, kot da imate ves čas na tem svetu. Če imate občutek, da je vaša mačka pod stresom, nikar ne nadaljujte, za začetek lahko skrajšate samo eno tačko ali celo samo en sam krempelj na dan. Postopek krajšanja bo pač trajal nekaj dni, a naj se vam ne mudi.

– Odrežite vsak krempelj na mestu, kjer se začne krivulja, torej tako, da odstranite samo beli del konice in pri tem obvezno pazite, da ne poškodujete živca. Nikoli ne zarežite v roza ali temnejše obarvani del kremplja, ki je blizu blazinici. Dovolj bo, če odščipnete mali del konice kremplja, da boste dosegli želeni rezultat – kremplji vaše mačke ne bodo več tako zelo ostri ter se ne bodo več zatikali ob materiale. Pomembno je, da so kremplji mačke vedno topi. Ne pozabite – vselej je bolje odrezati manj kot več!

– Če se slučajno zgodi, da odrežete preveč, krempelj razkužite in tačko za krajši čas povijte s povojem, da se krvavitev ustavi.

– Nekateri lastniki uporabljajo tudi elektronsko napravo za krajšanje mačjih krempljev, ki jo lahko kupite preko spleta. Uporaba te naprave seveda ni tako preprosta kot je morda videti na priloženih fotografijah, prav tako pa lahko številne mačke zelo moti brnenje napravice ob uporabi.

– Če imate pri tem opravilu težave ali vaša mačka kaže znake agresije, je morda bolje, da ga prepustite strokovnjaku. Izbrani veterinar vam bo z veseljem pomagal ob vašem naslednjem obisku.

Največkrat je krajšanje mačjih krempljev bolj preprosto, če sodelujeta dva človeka. Ena oseba drži mačko, jo pomirja in nagrajuje s hrano, druga oseba pa ji med tem krajša kremplje. Na ta način je mačka bolj sproščena, opravilo pa je veliko manj stresno za vse.

Ne pozabite, da bo vaša mačka še naprej sistematično brusila svoje kremplje, saj ji to narekuje naravni nagon. S praskanjem mačke hkrati brusijo kremplje in označujejo svoje ozemlje, zato svoje glavne aktivnosti ne bodo opustile, vam pa bodo s tem dejansko tudi olajšale delo. Krajšanje krempljev bo potrebno izvajati skozi vse življenje, nekje na dva do tri tedne.

Maja Kalaš

Objavljeno v dvanajsti številki revije Mucek