Kako mačke izkazujejo ljubezen?

Obstaja kar nekaj tipičnih načinov, s katerimi naši ljubljenčki izkazujejo ljubezen. Med najbolj znanimi je predenje, kot tudi drgnjenje ob noge ali objekte, ki so nam blizu, kazanje trebuščka ipd. V nadaljevanju je opisanih 12 načinov, kako nam mačke izkazujejo ljubezen in naklonjenost.

Predenje

Najbolj očiten in običajen način, kako mačke izkazujejo ljubezen, srečo in zadovoljstvo. Gre za njihov značilen zvok, ki spominja na nekakšen ropot motorja. Najpogosteje ta zvok začnejo proizvajati, ko jih božamo, čeprav mačke včasih predejo tudi, ko so vznemirjene vendar to ni tako pogosto.

Preberite več o mačjem predenju >

Obračanje na trebušček

S tem nam naši hišni ljubljenčki sporočajo, da so veseli naše bližine, da nam dovolj zaupajo in so v naši bližini pripravljene izpostaviti enega svojih najbolj ranljivih delov telesa. Eden od načinov je tudi ta, da znajo mucki priteči do lastnika in se pred njim zvrniti na trebuh. To je na nek način pozdrav in pa tudi pokazatelj tega, da žival rabi našo pozornost.

Zaletavanje

Ko se mucek s čelom ali z lici zaletava v nas ali v objekte blizu nas s tem pušča svoj vonj na nas in okolici. To navadno počnejo, ko imajo nekaj ali nekoga radi. Včasih to počnejo tudi s svojimi mačjimi prijatelji.

Praskanje 

Praskanje je način na katerega mucke puščajo tako svoj vonj kot tudi vizualne oznake in tako markirajo svoj teritorij. Istočasno taka dejanja nakazujejo na to, da ima mačka občutek, da je lastnik nečesa. Zanimivo je tudi opazovanje, kje mačke puščajo svoje oznake. To nam sporoča, kje se make počutijo najbolj povezane s svojim lastnikom.

Gnetenje

Gnetenje mucke vrača v otroštvo, saj je povezano z gnetenjem maminega trebuha med hranjenjem (na ta način mladiči spodbujajo, da priteče ven več mleka). Odrasle mačke to počnejo, ko se počutijo najbolj sproščene, zadovoljne in ljubljene.

Lovljenje in prinašanje plena

Mucki so še vseeno plenilci in ravno preko prinašanja plena se odraža živalskost v njih, bodisi s svojim lastnikom delijo ulovljene miši, žuželke ali igrače. Vsekakor mačka, ki prinese svoj plen pred nas zasluži pohvalo, saj le teh nebi delili z nami v kolikor nas nebi imeli radi.

Igranje

Igranje je za majhne mucke čisti užitek in njihov soigralec je načeloma zaupnik. Nekatere mačke pa tudi kontrolirajo situacijo na način, da se od nas odmaknejo in smo zato primorani jim pristopiti in se igrati z njimi.

Spanje

Spanec je pomemben del mačjega življenja, saj v povprečju mačke spijo po 16 ur na dan. Ker so mačke najbolj ranljive ravno med spanjem je izjemno pomembno, da je prostor kjer spijo varen in zaupanja vreden. Istočasno je velika prioriteta, da mačke za spanec izberejo prav naše naročje.

Ljubeče oči

Oči so eden od delov telesa, ki je izjemno občutljiv in so istočasno pomemben ‘pripomoček’ za preživetje. Ko nam mačka položi glavo s široko odprtimi očmi v naročje je to znak zaupanja. Obenem so mačji mežiki razumljeni kot mačji poljubčki.

Rep

Položaj repa oz. še bolj natančno položaj dvignjenega repa je način na katerega nam mačka nakaže, da si želi božanja. Eden od načinov izkazovanja ljubezni je tudi, ko se nam mačka približa z dvignjenim repim in rahlo zvito konico. Majhni mucki pred mamo dvigujejo rep v znak spoštovanja in odrasle mačke počnejo isto v znak spoštovanja do svojega lastnika.

Mijavkanje

Mijavkanje je načeloma način komunikacije zgolj pri majhnih muckih, ko komunicirajo s svojo mamo. Odrasle mačke pa nam mijavkajo, ko želijo komunicirati z nami. Tako kot ljudje, tudi mačke ne komunicirajo z osebami, ki jim niso všeč.

Lizanje

Mucki dnevno porabijo veliko časa za oblizovanje in čiščenje in prijazne mucke to počnejo tudi na drugih živalih. Ko nas naš hišni ljubljenček liže nam s tem izkazuje ljubezen, obenem pa to pušča na nas tudi njihov značilni vonj, tako pa nas markirajo tudi kot pomembne člane svoje družine.

Taja Žnidarčič

Vir: www.thesprucepets.com