Kako lahko dokončno prekinete začarani krog mačjega lulanja v stanovanju?

kako-lahko-dokoncno-prekinete-zacarani-krog-macjega-lulanja-v-stanovanjuČe vaša mačka lula povsod po stanovanju kljub temu, da je bila naučena uporabe mačjega stranišča, je to znak, da nekaj ni v redu. Dve glavni skupini razlogov, da mačke urinirajo po stanovanju sta zdravstvena in vedenjska.

1. Zdravstveni razlogi

Za to vrstne težave obstaja več zdravstvenih razlogov. Med drugimi:

  • diabetes,
  • vnetje sečil,
  • inkontinenca,
  • odpovedovanje ledvic,
  • vnetje ledvic ali
  • težave s ščitnico.

Rešitev za te težave je, da poiščete veterinarsko pomoč.

2. Vedenjski razlogi

Če ne odkrijete nobenih zdravstvenih težav, ki bi lahko povzročile težave, je  razlog morda vedenjske narave.

  • Novo okolje: selitev je stresna za vse udeležene, tudi za mačko. Spremembo okolja ji lahko pomagate sprejeti tako, da jo obdate z znanimi stvarmi ter ji ponudite nov prostor, ki bo samo njen in v katerem se bo počutila udobno in varno.
  • Nove živali: če v svoj (in njen) dom pripeljete novo žival, še posebej novo mačko, se lahko počuti ogroženo. Zagotovite ji svoj, miren prostor za spanje, svoje posodice za vodo in hrano, ki naj bodo ločene od posod druge živali. Posodice skupaj premaknite šele čez čas, ko se bosta živali navadili na vonj druga druge.
  • Zavračanje mačjega stranišča: se pojavi vedno kadar mačka ne sprejema škatle, prostora ali peska za mačje stranišče. Mačke so zelo izbirčne glede svojega stranišča zato je najbolje, da uporabljate pesek, ki ga je vaša mačka navajena. Če ga morate zamenjati pa izberite takšnega brez vonja. Poskrbite tudi, da bo mačje stranišče vedno kar se da čisto, da bo na mirnem in ne pretemnem mestu ter da bo škatla enostavna za mačjo uporabo.

Vonjate mačji urin v stanovanju, a ne morete najti vira neprijetnih vonjav, da bi ga očistili? Omislite si LED lučko za odkrivanje organskih snovi v temi. Ja, točno takšno kot jo uporabljajo v oddaji CSI. Sedaj niso več nedostopne, saj jih najdete na spletu po zmernih cenah. Uporabite jo tako, da pogasnete luči in z njo posvetite po prostoru dokler ne najdete polulanega mesta, ki bo zažarelo, ko ga bo obsvetil snop svetlobe iz luči.

Slaba novica je, da vaša mačka zelo dobro voha in bo urin vohala še dolgo zatem, ko ga boste vi že očistili. To samo po sebi ne bi bilo nič groznega, če ne bi vonj mačke vzpodbujal, da se na istem mestu ponovno polula. Da bi prekinili začarani krog, je potrebno mesto “zločina” pravilno očistiti.

S papirnatimi brisačami najprej popivnajte urin, nato pa uporabite čistilo, ki temelji na encimih, ki bo  razgradilo beljakovine v urinu in izničilo njegov vonj. Mesto nato osušite s suho krpo. Na polulano mesto nato posujte sodo bikarbono ter prelijte z malo vode in detergenta za pomivanje posode. Če površina ni občutljiva, lahko nežno zdrgnete s krtačo. Pustite, da se mesto posuši in ga nato posesajte.

Kaznovanje zaradi lulanja v stanovanju, ni v nobenem primeru dobra odločitev. Če ima mačka zdravstvene težave, najverjetneje ne more nadzirati svojih težav in potrebuje pomoč. Če pa je razlog vedenjski, boste s kaznovanjem mačko potisnili v še večji stres in težavo še poglobili.

Nina Bartol

Vir: www.mnn.com