Kako in zakaj mačke označujejo svoj teritorij?

Mačke so samotarske živali. Čeprav lahko mirno sobivajo, skoraj nikoli ne lovijo in jejo v skupinah. Za svoje preživetje ne potrebujejo sodelovanja, zato so druga drugi tekmice in nepredvidena srečanja med njimi so lahko zelo nevarna.

Kako in zakaj mačke označujejo svoj teritorij?

Mačke označujejo svoj teritorij zato, da bi zmanjšale kontakte z drugimi mačkami in si tako povečale možnosti za preživetje. Označevanje teritorija je glavno sredstvo komunikacije med mačkami – s tem sporočajo drugi mački, da se nahaja v bližini drugega pripadnika svoje vrste.

Mačji sistem komunikacije

Da bi čim manjkrat prišlo do neželenih srečanj, so mačke razvile visoko specializiran sistem komunikacije, ki je zelo uporaben za njihov pretežno samotarski način življenja. Teritorialni spori so vzrok večine konfliktov med mačkami, tako divjimi kot domačimi, saj teritorij za mačko pomeni nahajališče hrane. Ker imajo domače mačke hrane na pretek, se običajno zadovoljijo z majhnim teritorijem, kar pa ne pomeni, da tega teritorija ne označijo. Kako to počnejo?

Mačke imajo na različnih mestih po telesu žleze, ki oddajajo vonj. Ta vonj, ki je specifičen in pri vsaki mački drugačen, uporabljajo za to, da ga prenašajo na različne stvari in s tem označujejo svoj teritorij. Dva glavna načina za oddajanje vonja pri mačkah sta uriniranje in drgnjenje z glavo. Ljudje imamo to srečo, da nas mačke običajno označijo z drgnjenjem z glavo in sicer najpogosteje s čelom. Pohištvo in drugi predmeti so pogosteje označeni z žlezami na mačkinih licih in bradi.

Mačje žleze in uriniranje

Ko vidimo mačko, kako se z glavo drgne ob kakšno stvar, pogosto mislimo, da jo kaj srbi in da to počne za svoje ugodje, v resnici pa pogosto ne gre za to – mačka najverjetneje želi sporočiti svoji okolici, da pohištvo v naši hiši pripada njej. Mačke imajo žleze z vonjem tudi na tačkah. Praskanje različnih površin ni le način za brušenje mačjih krempeljčkov, temveč je tudi način označevanja teritorija. Najpogosteje mačke s praskanjem označujejo pogosto uporabljene vhode in izhode v stanovanju, njena najljubša mesta za spanje in katerokoli mejo teritorija, ki se ji zdi ogrožena.

Drug način, na katerega mačke širijo svoj unikaten vonj po svoji okolici pa je označevanje z urinom in včasih (redkeje) tudi iztrebki. Ta način sicer najpogosteje uporabljajo nekastrirani mačji samci, vendar pa to počne tudi približno 10% kastriranih mačkov in 5% steriliziranih samic. Z urinom mačke sporočajo tudi svoje reproduktivno stanje, na primer mačka v obdobju gonitve tako pomaga samcu, da jo zavoha in najde, sterilizirana mačka pa s svojim urinom mačku sporoči, da je ne zanima. To vedenje se običajno začne takrat, ko je mačka reproduktivno zrela, to je okrog šestih mesecev starosti.

Označevanje teritorija in varnost

Označevanje teritorija z urinom je lahko za mačje skrbnike zelo neprijetna izkušnja. Če imamo mačko, ki znotraj svojega doma označuje z urinom, to lahko poskušamo zmanjšati tako, da z zapiranjem oken in vrat zadržimo zunaj vonj sosedskih mačk ali pa ga prekrijemo z osvežilcem zraka. Če se mačka dobro razume z drugimi mačkami, je manj možnosti, da bo razvila navado označevanja teritorija, zato jo poskušajmo navaditi na prisotnost drugih mačk.

Označevanje z urinom pa ima še eno vlogo – mačke se na svojem označenem ozemlju počutijo varne. Mačka, ki je živčna ali negotova, lahko to pokaže tako, da urin prši po svojem domu. To je pogosto lahko pokazatelj, da je mačka pod stresom, na primer zaradi drugih mačk, otrok, psov, gostov ali novih vonjav v stanovanju. Če opazimo, da naša mačka pušča urin izven svojega stranišča, se najprej prepričajmo, da nima zdravstvenih težav. Če je njen urinalni trakt zdrav, moramo odkriti, kaj je vzrok stresa in ga poskušati odpraviti.

Ana Ažman

Viri:
– hartz.com
– purina.com.au

——–

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Na muckov klub se lahko naročite TUKAJ >>>

——–