Kaj narediti, če je vaš partner alergičen na mačko?

Nočna mora vsakega mačjega lastnika! Spoznate človeka, super se ujameta in ko že mislite, da stvar ne bi mogla biti boljša, sledi šok – vaša potencialna boljša polovica je alergična na mačjo dlako! Čeprav take prizore najpogosteje vidimo v kakšnih filmih, se žal zgodi tudi v resničnem življenju. Približno 10% ljudi ima alergijo na dlako hišnih ljubljenčkov, od tega najpogosteje prav na mačjo dlako. A to seveda še ne pomeni, da zveza s takšnim človekom ni mogoča. Potrebno je le nekoliko več prilagajanja.

Ali je alergija pri vseh enaka?

Alergija na mačjo dlako (oziroma na mačjo slino) ni enaka pri vseh ljudeh. Reakcije so različno močne in tudi simptomi so lahko različni; srbeče oči, solzenje, kihanje, poln nos, srbečica po koži, težje dihanje… Najprej je dobro da veste, kako huda je alergija vašega partnerja. Če je njegova alergija odkrita dokaj na novo, je priporočljivo, da obišče zdravnika. Ta bo ocenil, kako nevarni so simptomi. Žal so nekateri ljudje zaradi alergije okoli mačk življenjsko ogroženi, a v veliko primerih gre za simptome, ki se jih da ublažiti. Prav tako je smiselno, da se opravijo testi, ki natančno določijo kaj točno povzroča alergijo – lahko je problem tudi kakšna rastlina, parfum, prašek za perilo…

Kako ublažiti simptome?

Enkrat, ko ste prepričani, da ima partner res alergijsko reakcijo zaradi mačke, bo potrebno nekaj prilagoditve. Nekateri v takih primerih mačkam takoj poiščejo drugi dom, a je dostikrat to popolnoma nepotrebno. Za začetek je dobro poskrbeti, da je stanovanje čim bolj čisto in, da redno sesate/odstranjujete mačje dlake. Ko preživljate čas s partnerjem poskrbite tudi, da imate na sebi čista oblačila, na katerih je čim manj mačjih dlak. Na kavču naj bo prevleka, ki jo pred prihodom partnerja zamenjajte s čisto, prav tako pred obiskom zamenjajte posteljnino.

Nekateri pričajo o zelo veliki učinkovitosti ločenega prostora. Na kratko to pomeni, da imate mačko v ločenem prostoru, kadar je partner na obisku. Mačka naj bo medtem v prostoru, v katerem se počuti dobro in varno. Zagotovite ji, da bo v njem imela igrače, pesek, hrano, vodo, ležišče, pa tudi kak priboljšek. V praksi naj bi se odlično odneslo, če ima prostor okno, preko katerega kosmatinka lahko na varen način opazuje zunanjo okolico in se tako zamoti. Če imate dvorišče/balkon, ga lahko zavarujete z mrežo in mačko spustite ven, kadar je partner na obisku. Tako bo vaša ljubljenka uživala svoj čas v zunanjem svetu, vaš partner pa bo imel manjšo alergijsko reakcijo. Seveda pa naj mačka ni zunaj ob ekstremnih pogojih – kadar je premrzlo ali prevroče.

Pomembno pa je tudi, da poskrbite za redno nego vaše mačke – redno jo kopajte in češite, saj se tako zmanjša odpadanje dlake. Če se vam zdi, da vaši mački kljub redni negi odpada veliko dlake, se o tem posvetujte z veterinarjem.

Seveda pa tudi partnerju lahko zdravnik predpiše zdravila, ki bodo pomagala pri alergiji in ublažila simptome. O kakršnem koli jemanju zdravil se obvezno posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom.

Kaj pa, če mačke še nimate, a si jo kljub alergiji želite?

Pogosto se zgodi tudi, da si družina želi mačke, kljub temu, da je nekdo iz te družine nanjo alergičen. Seveda je zopet veliko odvisno od tega, kako huda je alergija. Dobro premislite, če bi življenje z mačko bilo izvedljivo in za žival kvalitetno ter bodite pozorni tudi pri izbiri mačke. Pasme mačk, ki so načeloma primerne za alergike, lahko najdete tukaj. (https://mucek.si/katere-pasme-mack-so-primerne-za-alergike/)

Kjer je volja, tam je tudi pot. Če se tako vi, kakor tudi vaš partner potrudite, lahko razmerje funkcionira popolnoma normalno, brez kakršnega koli iskanja novega doma mački.

Veronika Sivka

Viri:

pethelpful.com

cattime.com