Katere pasme mačk so primerne za alergike?

Imate radi mačke in si želite kakšni ponuditi dom, a ste alergični na mačjo dlako? Obstajajo mačke, pri katerih bodo vaše alergijske reakcije bolj blage ali pa jih sploh ne bo! Te pasme mačk so odlične za vse mačjeljubce, ki do sedaj mačke niso mogli imeti doma.

Obstajajo mačke, pri katerih bodo vaše alergijske reakcije bolj blage ali pa jih sploh ne bo. Na sliki je pasma devon rex.

Faktorji alergije

Najprej pa k osnovam. Kaj sploh je „alergija na mačke“? Dejansko je najpogosteje problem v proteinu Fel D1, ki ga najdemo v slini mačke. Žival se umiva tako, da si liže dlako, ta dlaka pa potem sproži alergijsko reakcijo. A vse mačke nimajo v slini enake količine omenjenega proteina.

Vsebnost Fel D1 v slini mačke je odvisna od več faktorjev:

  • Spol mačke (samci ga imajo več kakor samice).
  • Kastrirani mački ga imajo manj, kakor nekastrirani.
  • Barva dlake (ne obstaja še točne razlage zakaj, a temnejše mačke imajo v slini več Fel D1, kakor svetlejše).
  • Starost mačke (mladiči ga imajo manj, kakor odrasla mačka).

Je pa vsebnost tega proteina odvisna tudi od same pasme mačke. Tukaj je 5 pasem mačk, ki imajo v svoji slini manj Fel D1 in so tako primernejša izbira za alergike.

Balijka

Mačka, ki ji nekateri pravijo kar „dolgodlaka siamska mačka“. Na pogled zelo lepa žival, ki je kljub daljši dlaki primerna za alergike ravno zaradi tega, ker ima v slini manj proteina Fel D1. Balijke so znane po tem, da so precej vokalne, poleg tega pa so pametne, prijazne in družabne. Zelo dobro zaznajo, kadar je njihov človek slabe volje in mu poizkušajo dvigniti razpoloženje.

Kratkodlaka orientalka

Najpogosteje je pri alergiji problem v proteinu Fel D1, ki ga najdemo v slini mačke. Žival se umiva tako, da si liže dlako, ta dlaka pa potem sproži alergijsko reakcijo. Na sliki je kratkodlaka orientalska mačka.Orientalka je sploh pri nas kar redka pasma, ki ima poseben videz – predvsem nenavadna je njihova glava oziroma obraz. Kratkodlake orientalke naj bi bile primerne za alergike, je pa vseeno pomembno, da se mačko redno razčesava in tako še dodatno zmanjša tveganje za alergije. Sicer pa so orientalke izjemno zabavne mačke, polne življenja. Rade so v centru pozornosti in bodo vesele družbe.

Devon & korniš reks

Oba „reksa“ sta primerna za ljudi z alergijami na mačke. Obe imata značilna velika ušesa, ki jih je potrebno redno čistiti in s tem preprečiti razne nevšečnosti. Korniš reks potrebuje nekoliko več nege, saj jo je poleg tega treba tudi redno kopati. Devon reks je zelo ljubeča mačka, ki uživa v crkljanju. Korniš reks pa je bolj živahna in potrebuje veliko igre.

Sfinga

Vedno bolj znana in priljubjena je sfinga, ki je znana po tem, da nima dlake. Nekateri ji zato pravijo tudi „gola mačka“. Ravno zato, ker ne pušča dlake po stanovanju je veliko manjša verjetnost, da bo prišlo do alergijske reakcije. A ne misliti, da mačka brez dlake pomeni tudi manj nege – kakor pri korniš reksu, je tudi sfingo potrebno redno kopati in ji čistiti ušesa. Te mačke so živahne, igrive in zelo družabne.

Sibirska mačka

Zelo dobro se pozanimajte, če jo lahko res sprejmete v svoj dom in nikakor se ne zanašajte, da ne boste imeli alergijske reakcije samo zaradi pasme. Na sliki je sibirska mačka.Čeprav bi zaradi dolge dlake pomislili, da ta pasma ni primerna za alergike, se sibirska mačka izkaže kot odlična „hipoalergena mačka“. Raziskave so pokazale, da kar 75% „mačjih alergikov“ ob sibirski mački ni imelo alergijske reakcije. Ta mačka je ljubeča, a hkrati igriva. Je izredno pametna in kljub velikosti agilna.

Vsekakor se pred nakupom/posvojitvijo mačke zelo dobro pozanimajte, če jo lahko res sprejmete v svoj dom in nikakor se ne zanašajte, da ne boste imeli alergijske reakcije samo zaradi pasme. Vsako telo je drugačno, zato prej preverite, kako huda je pravzaprav vaša alergija in kaj lahko naredite. Zavedajte se, da je mačka obveznost za naslednjih 10, 15, celo 20 let, zato vzemite v zakup vsa tveganja, ki jih bo hišna ljubljenka prinesla.

Veronika Sivka

Viri:
https://www.petfinder.com/
https://www.petsecure.com.au
https://www.omlet.co.uk