Kaj morate vedeti, preden posvojite mačko brez dlake?

Mačke brez dlake segajo daleč v zgodovino, saj se naravna genska mutacija, zaradi brezdlakakatere se skotijo mladički brez dlake, pojavi približno vsakih 25 let. Načrtna vzreja pa se je pričela, ko je ena od domačih mačk skotila gole mladičke in so ti doživeli nepričakovano zanimanje pri ljudeh. Sedaj obstaja več pasem brezdlakih mačk, ki so s svojim nenavadnim videzom vedno znova zvezde mačjih razstav.

Mačke brez dlake so ljudi razdelile na dva pola. Nekaterim se zdijo strašno grde, drugim ljubke preko vseh meja. Sami veste, kateri od teh dveh skupin pripadate. Skorajda ni človeka, ki ne bi imel o njih izoblikovanega mnenja, tudi če o njih ne ve prav veliko.

Mnogi so prepričani, da so brezdlake mačke manj zahtevne kot njihove odlakane sorodnice. Ker nimajo kožuščka, so ljudje prepričani, da ne puščajo dlake, nimajo bolh, potrebujejo manj nege in so hipoalergene, vendar so nekatere brezdlake mačke bolj zahtevne kot mačke z dlako.

Če razmišljate o nakupu brezdlake mačke, se, preden sprejmete odločitev, dobro poučite o tem, kaj skrbništvo ene od teh nenavadnih lepotic prinaša.

Skrb za kožo

Ker niso pokrite s kožuščkom, ki bi vpijal olja iz žlez mačkine kože, postane koža zelo mastna in, ob nepravilni negi, mozoljasta, kar je za mačke zelo neprijetno. Odvečno maščobo in umazanijo, ki se nabere na koži, je potrebno dnevno brisati z mehko brisačo, potrebne pa so tudi tedenske kopeli. Po zelo mastni koži so znane sfinge (sphynx), peterbald mačke in »ultra bald« peterbald mačke.

Kopeli pa niso nekaj, česar bi se morali kot bodoči skrbnik ustrašiti, saj izgledajo precej drugače kot kopanje mačke z gostim kožuščkom. Pravzaprav so bolj podobne kopanju ljudi. Mačko stuširate in očistite z ustreznim šamponom, primernim za nego brezdlake mačke, in jo osušite z mehko brisačo. Kopel tako traja le nekaj minut.

Ker koža brezdlake mačke ni pokrita s kožuščkom, ki bi jo ščitil pred nevarnimi UV‑žarki, jo lahko sonce močno opeče. Opekline lahko preprečite s pomočjo krem za sončenje, vendar brezdlake mačke kljub zaščiti ne puščajte zunaj na žgočem soncu. (((ZANAROCNIKE)))

Hipoalergenost in menjava dlake

Vprašali se boste, kako lahko brezdlaka mačka menja dlako. Niso vse brezdlake mačke popolnoma gole. Nekatere imajo kožušček prekrit z nežnim puhom in so na otip kot tople breskve. Spet druge imajo gola ali odlakana le določena mesta po telesu. Donskoy mački pa lahko pozimi celo zraste zimski kožušček, ki nato izpade, ko se temperature dvignejo.

V resnici ima veliko brezdlakih mačk vsaj malo dlake, ki pa je zelo fina in pogosto neopazna, zato izgledajo gole. Nekatere se misijo celo leto, zato je v stanovanju po njihovem prihodu potrebno nekoliko več čiščenja.

Mnogi ljubitelji mačk, ki jih teži breme alergije na mačke, poiščejo rešitev v posvojitvi brezdlake mačke. Kljub prepričanju, da brezdlaka mačka ne more povzročiti alergijske reakcije, pa to ne drži popolnoma, saj, kot sem že zapisala, je veliko brezdlakih mačk vsaj delno odlakanih. Poleg tega pa si znanstveniki niso enotni, ali alergije povzročajo mačja dlaka ali kožne luske oziroma prhljaj, ki nastaja pri obnavljanju mačje kože.

Čiščenje ušes in krempljev

Brezdlake mačke nimajo odlakanih ušes, vendar kljub temu njihova ušesa proizvajajo velike količine ušesnega masla temne barve. To ušesno maslo je potrebno redno čistiti z vlažno krpo, saj lahko sicer zamaši ušesne kanale.

Za kremplji nastajajo izločki, ki se kot rjava umazanija nabirajo pod njihovimi kremplji in jih je, tako kot ušesno maslo, potrebno redno čistiti.

Vzdrževanje primerne temperature zraka

Ker telo brezdlake mačke ni zaščiteno s toplim kožuščkom, je potrebno nekoliko več pozornosti nameniti vzdrževanju primerne temperature zraka v stanovanju, da mucke ne zazebe. Poleg vzdrževanja toplega okolja je v hladnejših mesecih priporočljivo investirati tudi v kakšen mačji puloverček, ki bo mucko ščitil pred hladom, ali ogrevano mačjo posteljico.

Hranjenje

Ker nimajo kožuščka, ki bi jim pomagal zadrževati telesno temperaturo, brezdlake mačke porabijo občutno več energije za ogrevanje svojega telesa kot odlakane mačke. Ker porabijo več energije, potrebujejo tudi več hrane. Brezdlake mačke tako pojedo tudi do 2,5-krat več hrane kot odlakane mačke.

Zdravje

Mačke brez dlake zahtevajo nekoliko več pozornosti in nege. Vendar so ob upoštevanju vseh napotkov glede nege mačke brez dlake izredno zdrave in odporne, zato bodo obiski pri veterinarju redki.

Družba

Večina brezdlakih mačk, kot sta sfinga in donskoy mačka, je izredno družabna in s težavo preživlja dneve osamljena v stanovanju. Idealen dom za brezdlako mačko bi bil v družbi človeka, ki ji lahko ponudi veliko svojega časa in družbe. Če pa ste pogosto in veliko odsotni, razmislite o živalskem družabniku za vašo mucko. Družabnica je lahko druga mačka ali celo pes. Še posebej mačke pasme donskoy se po navadi zelo dobro ujamejo s psi.

Božanje in crkljanje z brezdlako mačko

Ne nazadnje pa premislite tudi o tem, ali si resnično želite mačko brez dlake. Verjetno si lahko predstavljate, da je občutek med božanjem brezdlake mačke drugačen kot med božanjem odlakane mačke. Ljudje imamo večinoma radi občutek mehkega kožuščka pod prsti, poleg tega pa božanje živalske dlake dokazano zmanjšuje stres pri ljudeh. Poleg tega ima »ultra bald« peterbald mačka rajši, da jo nežno masirate, kot da jo božate, kar je verjetno posledica njene rahlo lepljive kože.

Prav zaradi odsotnosti dlake in ker imajo mačke višjo telesno temperaturo, pa so brezdlake mačke odlični »grelčki«. Če se vam uleže na noge ali na trebuh, deluje kot pravi mali termoforček, zato je lahko crkljanje z brezdlako prijateljico tudi prav prijetno.

Brezdlake mačke so večinoma ljubeče, živahne, igrive in nasploh odlične družabnice, vendar bodite pred nakupom prepričani, da si eno izmed njih tudi v resnici želite in da vaša odločitev ni posledica trenutnega navdiha, saj si te mačke zaslužijo skrbnika, ki jim bo ljubezen in pozornost vračal v enaki meri, kot jo dajejo one.

Nina Bartol

Viri:
www.pet360.com
www.babble.com
fullyfeline.com
catbreedsinformation.com
fullyfeline.com