Je plastična posoda za mačko lahko nevarna?

Ste se že kdaj vprašali, kakšno skledo naj ima mačka za vodo in hrano? Naj bo plastična, keramična, steklena ali jeklena? Morda pa še niste razmišljali o njih. Veliko ljudi še vedno uporablja plastične sklede, ki pa so lahko nevarne za mačko in njeno zdravje. Preverite, zakaj je plastična posoda za mačko lahko nevarna in kako izbrati boljšo alternativo.

Plastična skleda za mačko in njene nevarnosti

Pri plastičnih skledah je problem v samem materialu. Plastika je umeten material z veliko dodanimi kemikalijami in barvili. Tako kot plastična embalaža ni priporočljiva za uporabo pri ljudeh, bi se jo mogli izogibati tudi pri živalih.

Iz plastike se lahko v hrano ali vodo prenašajo škodljive kemikalije iz plastike, kot so ftalati in bisfenoli, kot recimo Bisfenol A (ali BPA) znan kot mehčalec plastike in tudi hormonski motilec. Te kemikalije lahko povzročijo poškodbe jeter, ledvic in drugih organov, tudi reproduktivnih.

Z izluževanjem se te kemikalije prenesejo v hrano ali vodo, kar se lahko hitreje zgodi, če je plastika izpostavljena višjim temperaturam (mikrovalovne pečice ali pomivalni stroji). Nekatere študije so dokazale, da lahko tudi sončna svetloba pospeši izluževanje nevarnih kemikalij.

Nekateri lastniki ne čistijo dovolj pogosto posod za hrano in vodo, kar lahko vodi v nabiranje nevarnih bakterij v posodah. Plastične sklede niso zelo vzdržljive in po večletni uporabi lahko pride do razpok in prask, katerih ne moremo več dobro očistiti. Tam se lahko nabirajo bakterijski biofilmi in nevarne bakterije, ki jih vače mačke nato zaužijejo s hrano in vodo.

Mačje akne

Mačje akne so vnetje raznih mozoljev, ogrcev, lezij in lojnic na mačji bradi, obrazu ali okolici le tega. Glavni vzrok mačjih aken so lahko plastične sklede, predvsem zaradi bakterij, ki se nabirajo v posodi ali zaradi draženja kemikalij. Če ima vaša mačka akne, prenehajte z uporabo plastičnih skled in se o možnostih pozanimajte pri veterinarju.

Kakšna posoda za mačko je najprimernejša?

Za najboljše in najvarnejše so se izkazale sklede iz nerjavečega jekla. So iz inertnega materiala, gladke in odporne na praske ter razpoke. Prav tako se ne morejo razbiti, kakor se lahko keramične ali steklene posode. Tudi pri skledah iz nerjavečega jekla se prepričajte, da imajo certifikat in so brez svinca ali radioaktivnih snovi.

P.L.

VIRI:
www.americatcompany.com