Japonska kratkorepa mačka

Japonska kratkorepa mačka je kosmatinka, za katero na Japonskem verjamejo, da prinaša srečo. Tam ji nekateri pravijo kar „Lucky Cat“ (srečna mačka).

Njena točna zgodba izvora ni točno znana, saj o tej pasmi kroži veliko legend in zgodb. Najpogostejša pravi, da je Japonska kratkorepa mačka starodavna pasma, ki je bila podarjena japonskemu vladarju več kot 1000 let nazaj.

Zgodovina

Prve tribarvne mačke s kratkim repom so bile precej podobne japonski kratkorepi mački in so bile simbol sreče, zato so bile na Japonskem zelo popularna. V letu 1600 je pa bila zelo razširjena „ulična mačka“, saj so takrat japonske oblasti določile, da morajo vsi mačji lastniki svoje ljubljenčke spustiti ven, kot ukrep proti podganam in mišim.

Kljub temu da večina zgodb priča o nastanku te pasme na Japonskem, ni dokazano nič. Zelo zanimivo je tudi, da ta mačka ni genetsko podobna nobeni drugi japonski pasmi. Kar pa vemo zagotovo, je, da je pasma bila uvožena v ZDA leta 1968. Kljub temu da se je takrat vzreja začela širiti po Ameriki in Evropi, je pasma še vedno dokaj redka.

Videz

Lastnost, ki je najbolj značilna za izgled te pasme, je seveda kratek rep. Navadno je dolg 5 do 8 cm. Je ena redkih pasem, kjer je tak rep popolnoma naraven in ni posledica zdravstvenih težav. Rep je lahko zvit in nagnjen v vseh mogočih različicah in niti dve mački nimata popolnoma enakega. Japonska kratkorepa mačka je manjše do srednje rasti, s trikotno glavo in ovalnimi očmi. Njihova dlaka je lahko dolga ali kratka, v obeh primerih pa je zelo mehka in za nego nezahtevna. Dovolj je le tedensko krtačenje. Lahko je vseh barv in vzorcev, a najpogostejše so dvobarvne in tribarvne. Ker imajo zadnje tačke daljše od sprednjih, lahko skačejo zelo visoko.

Karakter

Karakterno so te mačke očarljive, zabavne in ljubeče. Uživajo vsako minuto, ki jo preživijo s svojo družino. Zaradi svoje prijaznosti in nežnosti so odlične družinske mačke, primerne tudi za domove z otroci in/ali z drugimi hišnimi ljubljenčki. Lastniki te pasme ponavadi povejo, da japonske kratkorepe mačke rade govorijo in komunicirajo s svojimi lastniki. Njihovo mijavkanje nekateri opisujejo kot „mačje petje“. Prav tako so te muce izjemno inteligentne, igrive in aktivne. Če si želite mačke, s katero boste poležavali cele dneve, to definitivno ni ustrezna izbira za vas. Kljub temu da so prijazne in potrpežljive, potrebujejo lastnika, ki se bo z njimi ukvarjal. Rade imajo raznorazne dejavnosti. Ljudje jih uspešno učijo trikov, prav tako jih veliko uživa lovljenju in prinašanju žoge. So tudi ene redkih mačk, ki obožujejo vodo.

Zdravje

Kljub temu da se kratek rep pri mačkah pogosto povezuje z nepravilnim razvojem hrbtenice, v primeru te pasme temu ni tako. Japonska kratkodlaka mačka je načeloma zdrava pasma in naj ne bi imela veliko zdravstvenih težav. Je pa potrebno biti pozoren pri količini hrane, saj so nagnjene k debelosti. Njihova življenjska doba je v povprečju od 9 do 15 let.

Veronika Sivka

Viri:
www.icatcare.org
www.basepaws.com
www.tica.org