Izdelki za nego mačk

Vsi tisti, ki se vsaj malo spoznate na mačke, veste, da so te male živali ene najbolj čistih. Ko torej razmišljamo o opremi za mačke, nikakor ne smemo pozabiti na izdelke za nego mačk. Med le-te uvrščamo zelo različne stvari, od šamponov in balzamov, izdelkov za nego zob in dlesni mačk, do parfumov, balzamov in losionov za nego dlake ter izdelkov za nego oči in ušes mačk. Vsekakor je od pasme te male živali odvisno, kakšne izdelke potrebujemo za njeno nego, dobro pa je poznati splošne informacije, da se potem pri nakupu lažje odločimo.

Za nego dlake mačk je bistvenega pomena uporaba ustreznega šampona. Na žalost je dandanes na tržišču na voljo veliko šamponov, ki vsebujejo nevarne kemikalije, ki za našega hišnega ljubljenčka niso najboljša možnost. Pri izbiri šapona za mačke se je tako najpametneje odločiti za izdelke iz naravnih sestavin, kot je na primer neemovo olje. Pri dolgodlakih mačkah pride v poštev tudi uporaba balzama, s katerim boste dlako lažje razčesali, dobila pa bo tudi lep sijaj.

Pomemben del opreme za mačke so tudi izdelki za nego zob in dlesni. Raziskave so namreč pokazale, da ima po tretjem letu starosti kar 70% mačk težave z dlesnimi in zobmi. Z nego je priporočljivo začeti že okrog sedmega meseca starosti mačke, saj na ta način preprečimo kasnejše težave. (((ZANAROCNIKE)))

V določenem času v letu, kot je na primer poletje, ko v naših domovih pogosto uporabljamo klimatske naprave, so mačke bolj izpostavljene vnetju oči. Pri tem lahko pomagajo izdelki za nego oči in ušes mačk, če pa pri roki nimamo nič primernega, lahko uporabimo kar kamilico, ki jo tudi sicer pogosto uporabljamo za izpiranje različnih ran.

K boljši negi mačke pa ne pripomore le redna uporaba različnih izdelkov za nego, temveč tudi ustrezna prehrana. Ribje olje je na primer ena od manj znanih sestavin, ki vpliva na mehkejšo in bolj svetlečo dlako. V trgovinah za male živali in veterinarskih prostorih so na voljo različni izdelki z ribjim oljem, bogat vir omega 3 maščobnih kislin pa so tudi skuše, sardine in nekatere druge morske ribe. Seveda pa je potrebno biti pozoren, kako naša mačka takšno prehrano prenaša.

Izdelki za nego mačk so torej eden bistvenih delov opreme za mačke in jih ne smemo prezreti. Da bi zagotovili kar največje udobje naše male živali, moramo biti pozorni na sestavine, ki jih določen izdelke vsebuje, najbolje pa se obnesejo naravni izdelki.