Igrače za lene mačke

Igra je zelo pomemben del dneva pri mačkah. Preko nje žival razvija svoje nagone, razgiba telo ter tudi svoje možgane. Če ste v igro vključeni tudi vi, je to tudi odlična priložnost, da se s kosmatinko še bolj povežete. Nekatere mačke bolj igrive, kakor druge, a igro potrebujejo prav vse. Pri mačkah, ki so že same po sebi nekoliko manj aktivne in raje poležavajo, morate pri igri biti malenkost bolj kreativni. Kako torej narediti igro bolj zanimivo in primerno tudi za bolj lene mačke?

Material

Najbolje je, da izbirate igrače, ki so iz čim bolj naravnih materialov. Tako bodo že same po sebi mački bolj všeč in večja možnost je, da ji bodo zanimive. Poleg tega pa so naravni materiali za kosmatinko tudi bolj varni.

Mačja meta

Znano je, da mačja meta blazno diši kosmatinkam. Če je žival popolnoma nezainteresirana za vse igrače, jih lahko poškropite z mačjo meto v spreju. Tako bo igrača v nekaj trenutkih postala mački bistveno bolj privlačna.

Vaša udeležba

Če mački kar tako date igračo ne morete pričakovati, da se bo takoj igrala z njo. Narediti jo morate zanimivo. Bodite aktivni pri igri z mačko. Igrače, ki se premikajo, so veliko bolj zanimive, saj v mački vzbudijo plenilski nagon. Igračo mečite, vlecite po tleh, kotalite… Skratka, naj se premika.

Doma narejene igrače

Zanimive igrače lahko brez težav naredite tudi sami. Ogromno mačk obožuje karton, kar je velika prednost, saj lahko enostavno in ugodno naredite igrače iz škatel, tulcev… V tulec lahko mački skrijete priboljšek, ali pa ga zavežete na vrvico in vlečete po tleh, mačka pa ga bo lovila. Idej za doma narejene igrače lahko najdete ogromno na spletu; od izjemno enostavnih, pa do nekoliko bolj kompliciranih projektov.

Interaktivne igrače

Če je vaša mačka manj igriva in bolj ješča, lahko tudi iz obroka naredite igro. Mački skrijte hrano v interaktivne igrače in tako bo kosmatinka mogla ugotoviti, kako hrano dobiti. Z razmišljanjem bo kosmatinka ohranjala svojo miselno kondicijo in hkrati uporabljala svoje nagone (iskanje, taktiziranje).

Pomembno je, da mačko spodbujate k igri, a da jo hkrati v to ne silite. Z igro prekinite takrat, ko je mačka najbolj zainteresirana. Tako bo ohranjala interes do igre in se je ne bo naveličala. Prav tako lahko vsak dan ponudite drugo igračo in krožite na nekaj dni. Tudi tako se bo mačka kasneje naveličala. Seveda pa igro prilagodite potrebam, starosti in morebitnim zdravstvenim težavam vaše ljubljenke.

Veronika Sivka

Viri:

www.caticles.com

pettraxinc.com