Igra z mačko: zakaj, kako pogosto in na kakšen način

Nobena skrivnost ni, da so mačke naravni plenilci, ki so bili v naravi nagonsko nagnjeni k lovljenju in poigravanju s plenom. Kljub dejstvu, da smo skozi stoletja ljudje mačke popolnoma udomačili, vzgojili in dodobra socializirali, pa sta njuni osnovna nagonska lastnost in naravna prvinska potreba še vedno ostali del njihovega genskega zapisa. S tem je ta osnovni sestavni del njihove duševne in telesne potrebe po plenjenju postal del njihove najbolj priljubljene prostočasne dejavnosti.

Ko je edina stvar, ki jo vaš domači mucek sploh lahko »ubije«, mačja igrača, postane takšna igra zanj središče njegovega sveta, torej najpomembnejši dejavnik, ki odločilno vpliva na njegov zdravi razvoj, fizično dejavnost, mentalno stimulacijo, ne nazadnje pa na spletanje tesne čustvene vezi s soigralcem, torej s človekom.

Zakaj je igra tako pomembna?

–        Mačka se med igro lahko počuti kot plenilec, kar v naravi tudi je.

–        Igra predstavlja za mačko tudi intenzivno telesno vadbo, če je izbrani način igre ustrezen ter vključuje skakanje, lov, plezanje in skrivanje plena.

–        Fizična dejavnost skozi igro uspešno preprečuje tudi pridobitev prekomerne telesne teže domače mačke, ki je za razliko od zunajživečih precej manj aktivna.

–        Igra uspešno razbremeni stres, razbije dolgočasje, hkrati pa predstavlja tudi mentalno stimulacijo in splošno zadovoljstvo vsake mačke.

–        Igra mački predstavlja izziv, poteši njeno radovednost, potrebo po avanturah in raziskovanju.

–        Skozi igro lahko najučinkoviteje in uspešno preprečite tudi morebitno destruktivno vedenje mačke, ki je lahko posledica dolgočasja, nezadovoljene potrebe po lovu ali stresa.

–        Igra spodbuja samozavest, hkrati pa povečuje možnosti za tesnejšo, bolj pristno vez s človekom.

–        Igra je lahko zabavna za oba sodelujoča, tako za mačko kot njenega lastnika.(((ZANAROCNIKE)))

Posvečanje časa igri z vašo mačko bi morala biti prednost. Ker se zavedamo, da so mačja življenja krajša od človeških, je naša dolžnost, da jim zagotovimo čim bolj kakovostno življenje, kar vključuje tudi dnevno preživljanje skupnega časa. Ali bi ob koncu svojega življenja želeli raje pomisliti na: polovico svojega prostega časa sem preživel na Facebooku, ali pa bi vas bolj navduševala misel, da ste polovico svojega prostega časa preživeli v igri z najbolj čudovitim bitjem, s svojo mačko.

Igra z mačko bi morala biti del dnevne dejavnosti vsakega skrbnega mačjega lastnika. Kljub hitremu življenjskemu tempu in natrpanim urnikom ne bi smelo izostati od pet do petnajst minut zelo aktivne igre na dan. Samo pomislite: lastniki psov morajo psa peljati na sprehod najmanj dvakrat na dan, za kar porabijo vsaj dvakrat toliko časa, pa kljub temu zmorejo svojemu prijatelju zagotoviti izpolnjevanje njegovih naravnih potreb. Pa vi? Kako ne bi zmogli nameniti petnajst minut na dan za zabavno igro s svojo simpatično plenilko.

Namesto večernega gledanja televizije lahko preživite nekaj minut v igri z mačko. Lahko se odrečete podaljšanemu jutranjemu spancu ter dan začnete zabavno, sproščeno in igrivo skupaj s svojo mačko.

Naj tudi igra z mačko postane del vašega vsakdana, tako kot hranjenje, spanje in higiena. Naj vam zleze pod kožo, tako kot na primer joga ali jutranja telovadba, ter postane pomemben, nepogrešljiv del vašega in vajinega skupnega življenja.

Kakšne igrače boste pri tem uporabili, je seveda odvisno od mačke in njenih potreb. Ponudite ji več različnih mačjih igrač in opazujte, za katero bo pokazala največ zanimanja. Morda se bo najbolj zabavala med lovljenjem peresa ali pa med kotaljenjem žvenketajočih mačjih žogic, lahko pa, da jo bo navdušila preprosta kartonska embalaža, klobčič volne ali pa na vrvico privezana plišasta miška, ki čudežno izgine … Številne možnosti za skupno veselje in zabavo pa naj spodbudijo tudi vašo domišljijo.

Maja Kalaš

Viri: www.catster.com/lifestyle/play-with-cats-behavior-care
www.catster.com/lifestyle/cat-care-behavior-cats-play-playtime-playing
cats.about.com/cs/catmanagement101/a/play_with_cat.htm
cats.about.com/od/amyshojai/a/How-and-Why-Cats-Play.htm
www.animalplanet.com/tv-shows/my-cat-from-hell/videos/how-to-properly-play-with-your-cat.htm

Objavljeno v deveti številki revije Mucek