Hranjenje mačke z ostanki od mize

hranjenje-z-ostanki-od-mize-1Mačke so potomke zveri, ki sodijo v skupino karnivorov in imajo prav posebne prehranske zahteve. Hranjenje mačke z ostanki od mize, kot temeljni način prehrane mačke tako nikakor ne zagotavlja zadostne količine nujno potrebnih hranil in dolgoročno privede do hudih prehranskih pomanjkljivosti, le-te pa  lahko za mačko postanejo smrtno nevarne.

Prav tako pa se moramo zavedati, da nekatera človeška živila vsebujejo snovi, ki so za mačke strupene, tudi v zelo majhnih odmerkih, kot so na primer čebula, česen in paradižnik.

Nekatera živila so za mačke prepovedana

Bistvenega pomena je, da se v izogib tragičnim posledicam, dodobra seznanite tudi s seznamom prepovedanih živil za mačke in poskrbite, da se takšna živila nikoli ne znajdejo na mačjem jedilniku.

Hranjenje mačke s človeško hrano dolgoročno povzroča tudi izbirčnost mačke, zato mačka verjetno tudi v prihodnje ne bo hotela več jesti mačje hrane, ker bo preprosto preveč navadila na hrano od mize. Vedeti je treba, da je naša hrana vedno nekoliko začinjena, sladkana ali soljena in je kot takšna za mačji organizem skrajno nezdrava.

hranjenje-z-ostanki-od-mize-2Druga težava, ki lahko nastopi kot posledica hranjenja z ostanki od mize, je problematično vedenje, saj mačke zelo hitro ugotovijo od kod dobivajo hrano in zato prevzamejo neprimerno vedenje v obliki prosjačenja ali kraje hrane. Poleg tega, da postane takšno vedenje mačke nadležno, pa je lahko tudi silno nevarno. Skakanje na kuhinjski pult, štedilnik in druge površine za kuhanje pogosto privede tudi do nesreč in poškodb mačke.

Prekomerna teža pri mački

Naslednja težava, s katero se spopada veliko število lastnikov mačk, je vsekakor tudi prekomerna telesna teža. Težava pesti številne mačke, ki jedo mačjo hrano, toliko bolj izpostavljene pa so mačke, ki so hranjene z ostanki od mize, saj sestavine človeške hrane, maščobe in druge mačkam  škodljive sestavine ne ustrezajo običajnim prehranskim zahtevam mačjih teles. Mačke so glede prehrane zelo občutljive, kar brez dvoma pomeni, da pri mačkah lahko pride do zastrupitev s hrano bistveno prej, kot pri ljudeh. Torej hrana, ki je nekaj dni v hladilniku in se človeku nikakor še ne zdi pokvarjena (in jo lahko človek brez težav poje in normalno prebavi) pa je za mačko bistveno hitreje lahko vir nevarne zastrupitve s hrano.

Hranjenje z ostanki iz mize?

Če povzamemo, hranjenje mačke s hrano od mize zagotovo in nikakor ni dobra odločitev. Mačka potrebuje prilagojeno, uravnoteženo prehrano, s katero bo lahko zadostila vsem potrebam organizma po nujno potrebnih hranilnih snoveh, vitaminih in mineralih ter dolgoročno ostala zdrava in fit.

Hranjenje z ostanki od mize pride v poštev le izjemoma, bolj kot oblika terapije za preprečevanje pomanjkanja apetita in neješčnosti, pa še to le občasno in na pravilen način. Mački, ki je izgubila apetit zaradi bolezni ali stresa, lahko kot pomoč za povrnitev apetita morda dodatno ponudite tudi manjši košček belega piščanca ali manjšo količino tune.  Obvezno pa tudi takšen obrok servirate mački v njeni mačji posodici in je nikoli ne hranite direktno od mize. Prehrano mački popestrite le toliko časa, dokler se ji običajni apetit ne povrne, nato pa nadaljujte izključno z mačjo hrano.

Maja Kalaš

Vir:

www.cat-world.com.au