Fotografiranje mačk

Fotografiranje mačk pogosto predstavlja izziv. Vendar lahko s potrpežljivostjo in nekaj nasveti ustvarimo čudovite spomine. Za Vas smo v spodnjem prispevku napisali nekaj nasvetov za lažje fotografiranje vaših navihank.

1. Bodite pripravljeni

To je enostavno priporočilo, a običajno zamudimo dober posnetek le zato, ker smo predolgo potrebovali za pripravo fotoaparata.

2. Izbira tipa fotografije

Odločite se kakšen tip slike želite. Od blizu, daleč, v mirovanju ali v akciji. Če boste uporabili rekvizite, le te v prostor postavite preden vanj povabite mačko. Če mačko fotografiramo z njene višine dobimo lepe posnetke, ob enem pa vidimo svet kot ga vidijo one. Ta perspektiva poudari obraz in čudovite mačje oči.

3. Približajte se mački

Pri bližnjem posnetku mačka zapolni večji del kadra. Za tovrstne posnetke se je mački potrebno resnično približati. To naredite tiho in počasi, brez hitrih, nenadnih gibov. Korak po korak, do razdalje primerne za posnetek. Druga možnost je, da ostanete na večji razdalji in uporabite zoom. Pri zoomiranju se zaradi tresljajev in posledično zamegljene slike priporoča uporaba stojala.

4. Uporabite način neprekinjenega fotografiranja

Mačke so nepredvidljive, zato je včasih težko narediti dobre posnetke. Z neprekinjenim načinom fotografiranja povečamo število posnetkov, s tem tudi možnost, da ujamemo prave trenutke. Ta način omogoča, da posnamemo več slik v hitrem zaporedju.

5. Osredotočite se na oči

Mačje oči so lepe in skrivnostne. Pri portretni fotografiji je priporočljivo osredotočenje nanje. Z izostritvijo, bodo videti osupljive. Osredotočite se lahko tudi na druge dele telesa. Tačke so odlične za bližnje posnetke.

fotografiranje mačke

6. Izogibajte se uporabi bliskavice

Vedite, da mačke niso ljubiteljice močnih in nenadnih svetlobnih učinkov. Pri fotografiranju bliskavice ne uporabljajte, saj jim lahko poškoduje njihove nežne oči. Fotografirajte pri naravni svetlobi ali v svetlih prostorih.

7. Bodite potrpežljivi

Ta nasvet je še posebej pomemben za prostoživeče mačke ali mačke, ki vas ne poznajo. Že same so po naravi običajno sumničave. Če se jim prehitro približate bodo pobegnile še preden boste uspeli narediti posnetek. Mački dajte čas, da se vas navadi. Preživite čas v njeni bližini, opazujte njeno vedenje in jo tako spoznajte.

8. Izkoristite radovednost

Mačke so radovedne živali, kar lahko izkoristimo sebi v prid. Uporabimo zvoke, igrače in priboljške, ki bodo vzbudili njeno pozornost. Tako nam bodo sledile in pogled usmerile proti nam.

9. Bodite odprti

Če vas mačka pozna jo lahko z nekaj triki pripravite do tega, da se postavi na vam želen način. Pri prostoživečih mačkah je najpogosteje, da se mačka odloči ali vam bo pokazala osebnost, vas ignorirala ali počela kar hoče. Običajno drugo od vam želenega. Bodite odprti, posnemite in sprejmite to kar vam ponudi. Zagotovo boste prijetno presenečeni nad posnetki.

 

Fotografiranje mačk je hkrati zahtevno in zabavno. Bodite potrpežljivi. Dajte jim nekaj časa, da se navadijo na vašo prisotnost. Eksperimentiranje, naredite veliko fotografij, ne obupajte.

 

Darja Polajžer

Viri: