Eterična olja in mačke

etericna-olja-in-mackeMarsikateri mačji skrbnik išče bolj naravne alternative uporabi kemičnih preparatov, kot so na primer ampule proti zajedavcem za svojo mačjo prijateljico. Mnogi so kot nadomestilo izbrali eterična olja, ki se pri ljudeh že dolgo uporabljajo kot del alternativne medicine in kažejo odlične rezultate. Vendar se glede uporabe na mačkah krešejo mnenja.

Nekateri so mnenja, da so eterična olja za mačke zelo škodljiva in sicer iz dveh razlogov: mačke  imajo zelo močan občutek za vonj, zato je vonj eteričnega olja za njih mnogo bolj izrazit kot za ljudi in mačke imajo občutljivo in tanko kožo, ki zelo hitro vpija visoko koncentracijo snovi, ki se nahajajo v eteričnih oljih. Mačje telo naj ne bi bilo sposobno predelati snovi v eteričnih oljih, kar bi lahko vodilo v kopičenje strupenih snovi v telesu. Lastniki mačk bi se po mnenju prvih torej morali izogibati uporabe eteričnih olj v svojem domu in še posebej neposredno na živali.

Eterična olja, ki so strupena za mačke:

 • meta,
 • origano,
 • žajbelj,
 • eterična olja citrusov,
 • sivka,
 • čajevec,
 • cimet,
 • timijan,
 • breza,
 • mergamotka,
 • bor in
 • druga olja, ki vsebujejo fenole.

Drugi pa zagovarjajo uporabo eteričnih olj na mačkah. Trdijo, da izredno dobro vplivajo na mačke in se ne nalagajo v telesu, kot mnogi kemični preparati. Pri ocenjevanju koristnosti oziroma škodljivosti eteričnih olj, naj bi bila ključnega pomena kvaliteta eteričnega olja. Če torej kupujete eterična olja, ki jih imate namen uporabiti na mački (ali sebi), kupujte olja, ki so izključno v temnih stekleničkah, jih prodajajo preverjeni trgovci (najbolje specializirane trgovine) in niso poceni. Eterična olja so koncentrati kar pomeni, da je za nekaj kapljic eteričnega olja potrebno ogromno rastlin ali delov rastlin. Torej, če so eterična olja poceni, jih ne kupujte, ker zagotovo niso dovolj kvalitetna za uporabo.

Kljub uporabi kvalitetnega eteričnega olja pa opozarjajo, da so mačke majhne in občutljive, zato moramo biti pri uporabi eteričnih olj previdni. Pri uporabi na mačkah naj bi se hkrati uporabilo manj kot eno kapljico eteričnega olja, ki naj bo močno razredčena v nosilnem olju (kokosovem ali olivnem olju). Priporočljivo je, da se za uporabo na mačkah eterično olje razredči v razmerju najmanj 1:50 (1 kapljica eteričnega olja v najmanj 50 kapljic olivnega ali kokosovega olja). Posebna previdnost je potrebna pri uporabi eteričnih olj citrusov in bora na mačkah. Uporaba teh eteričnih olj na mačjih mladičih pa se odsvetuje.

Razredčena eterična olja se pri mačkah nanašajo med prstke in na blazinice na tačkah. Lahko si razredčeno olje nanesemo na roke in z rokami mačko gladimo od ušes do repa ali nanesemo mešanico olja neposredno na poškodovano mesto. Eterična olja ne smejo priti v stik z očmi. Če se to vendarle zgodi, je potrebno oči sprati z mlekom.

Eterična olja, ki so koristna za mačke:

 • Proti bolham: eterično olje cedre in sivke razredčimo z nosilnim oljem in ga z gladenjem nanesemo na mačko;
 • Za razdraženo kožo in manjše rane: eterično olje sivke razredčeno z nosilnim oljem nanesite na problematično mesto;
 • Proti garjam: eterično olje sivke in rimske kamilice razredčeno z nosilnim oljem nanesite na okužena mesta.

Verjetno ste opazili, da so se nekatera eterična olja znašla na obeh seznamih, na seznamu škodljivih in na seznamu neškodljivih eteričnih olj. Področje eteričnih olj in holističnega zdravljenja je zelo široko in ga je nemogoče zajeti v enem članku. Če uporabljate eterična olja ali nameravate z uporabo začeti, naj bo ta članek le izhodišče za začetek vašega izobraževanja. Ne glede na to ali vas uporaba eteričnih olj zanima zaradi uporabe na vaši mački ali na vas samih pa si, za uporabo v prostorih in še posebej za uporabo neposredno na telesu, priskrbite kvalitetna eterična olja.

Nina Bartol

Viri: oliviacleansgreen.com,
earthycrunchymama.co in
apartmenttherapy.com