Debelost kot sodobni zdravstveni problem pri mačkah

Je tudi vaša mačka predebela?

Vse več mačk se srečuje s povečano telesno težo. Z zgodnjim opazovanjem in doslednostjo se lahko izognemo večini zdravstvenih težav in bolezni, ki jih prinaša prevelika telesna teža naše mačke. To storimo tako, da uporabimo osebno tehtnico. Najprej stehtamo sebe, nato vzamemo v naročje še mačko in ponovno stopimo na tehtnico. Prikazani teži odštejemo svojo in tako dobimo težo naše mačke. Normalna teža odrasle mačke je lahko od tri do šest kilogramov. Enako pravilo, ki velja za ljudi, velja tudi v mačjem svetu.

Vedno več mačk in mačjih skrbnikov se ukvarja s prekomerno težo kosmatinke.

Kako vemo, da je naša mačka pretežka?

Poznamo več različnih telesnih konstrukcij, tako lahko mačko z njenimi petimi kilogrami uvrstimo v kategorijo predebelih, istočasno pa ima lahko enaka mačka popolno težo. Če niste prepričani, ali je vaša mačka predebela ali ima idealno težo, obstaja še druga možnost. Gre za čisto preprost postopek. Medtem ko vaša mačka stoji, jo otipajte na levi in desni strani njenega trebuščka. Če ste zatipali njena rebra, je vaša mačka v dobri kondiciji in ima ravno pravšnjo težo. Če je njen trebušček na otip povečan in tako pod njim ne začutimo ničesar, potem je skrajni čas, da ji zmanjšamo obrok hrane ali ga zamenjamo za lažjo dietno hrano ter za nekaj časa umaknemo priboljške.

Kako bi moja porejena mačka lahko spet zaživela zdravo?

Sprva moramo poskrbeti za pravilno prehrano, ki jo izberemo glede na aktivnosti naše mačke. Če je mačka notranja, z zunanjimi izhodi, potem ji lahko ponudite lažjo hrano, pri tem pa se držite predpisanih dnevnih doziranj, ki so navedene na deklaraciji izbranega izdelka. Za mačke, ki bivajo izključno v notranjih prostorih, pa moramo zagotoviti dovolj aktivnega gibanja in pravilno prehrano. To storimo tako, da mački v dnevni prostor namestimo večje mačje drevo (praskalnik), ki ji bo omogočal plezanje in dodatno krepitev telesnih mišic. Poskrbimo tudi za nedolžno igro, ko se ji posvetimo nekaj minut na dan in igri z njo. Tako bo naša mačka, pa čeprav je notranja, ohranjala svojo aktivno telesno kondicijo skozi vse leto.

Prehrana za pretežke mačke

Sprva moramo poskrbeti za pravilno prehrano, ki jo izberemo glede na aktivnosti naše mačke. Če je mačka notranja, z zunanjimi izhodi, potem ji lahko ponudite lažjo hrano, pri tem pa se držite predpisanih dnevnih doziranj, ki so navedene na deklaraciji izbranega izdelka. Za mačke, ki bivajo izključno v notranjih prostorih, pa moramo zagotoviti dovolj aktivnega gibanja in pravilno prehrano.

Za izključno notranje mačke pa je temu prilagojena tudi njihova prehrana. Tako lahko svoji ljubljenki oziroma ljubljencu ponudite hrano za sterilizirane oziroma kastrirane mačke ali hrano, ki je prilagojena posebej za hišne mačke. Takšna prehrana je običajno nekoliko lažja, hitreje prebavljiva, vendar še vedno dovolj okusna, da jo bo vaša mačka pospravila vse do zadnjega grižljaja. Posledično pa se tako izognemo tudi nevarnim maščobam in pretirani soli, ki je ob nezadostni konzumaciji tekočine lahko za vašo mačko v primeru dolgotrajnega hranjenja usodna! Še ena velika napaka lastnikov pa je, ko nas njihovo neubogljivo mijavkanje največkrat prisili v prekomerno hranjenje. S tem pa našemu mucku ne naredimo nič dobrega, nasprotno! V naši dobri veri jim pogosto naredimo več škode kot koristi, zato naj drži pravilo, da naj mačke pojedo le toliko, kolikor potrebujejo!

Sandra Kuhar