Čudne mačje navade

Mačke so znane po svoji nepredvidljivosti, pogosto tudi shutterstock_424867081po svojih prikupnih traparijah, ki so nam na videz popolnoma nerazložljive. Zagotovo tudi vaša mačka počne kaj takega. In zato se nam poraja vprašanje, zakaj se mačke obnašajo na trenutke čudno. Za vas razlagamo čudne mačje navade.

  1. Drgnjenje z glavo – poznate občutek, ko se vaš maček drgne z glavo ob vas oziroma, še bolje, vaši glavi da trk s svojo glavo (najboljši opis bi bil petka z glavo). Temu se v angleščini strokovno reče bunking, mačke pa na tak način označujejo svoj teritorij, saj prenašajo svoj vonj na vas. Vaša mačka vas dojema za zelo pomembne, zato vas tako označi za svojo last.
  2. Pogovor s ptiči – če notranje mačke opazujejo ptiče, pogosto s svojimi usti delajo čudne zvoke. Gotove razlage, zakaj to delajo, ni, vendar znanstveniki ponujajo dva odgovora. Prvi je, da naj bi na tak način sporočale frustracijo s tem, da ne morejo ujeti teh ptic, drugi pa razlaga, da gre v bistvu za instinkt, s katerim si mačka pripravi mišice za ubijanje ptičev.
  3. ”Prikupna” darila – ste tudi vi kdaj pred vrati dobili mačje darilo – mrtvo miš ali ptiča? Tudi tu sta dve teoriji. Prva je, da je to darilo vaše mačke, zahvala, da jo hranite oziroma deli z vami svoj lovski dosežek in vas šteje med prave prijatelje. Druga teorija pa pravi, da mačke, ki sicer dobijo dovolj hrane, lovijo za ostale člane mačje družine, ki si hrane ne morejo priskrbeti sami. V tem oziru vam mačka pomaga, da boste imeli dovolj za jesti – skrbi za vašo hrano. Ne glede na razlog, tega njenega početja nikoli ne kaznujte.
  4. Hitri sprinti po stanovanju so za mačke telovadba. Mačke imajo naravno velike količine energije, ki jo morajo sprostiti. Če je ne želite imeti po celem stanovanju, kavču in po omarah, ji pomagajte nakopičeno energijo sprostiti tako, da se z njo igrate.
  5. Mačje ritanje – ne ravno najbolj prikupna mačja navada je, da vam rade pred nos nastavijo svojo zadnjico. To obnašanje je podobno kot človeško rokovanje, saj si mačke med seboj kot pozdrav ovohavajo svoje analne predele. Lahko pa vam na ta način ponudijo, da jih popraskate, za njih, nedostopnem mestu okoli repa.
  6. Masiranje – je mačja navada, ki jim ostane od rojstva dalje. Namreč mačke med hranjenjem pri mami s tačkami pritiskajo na mlečne žleze, da dobijo mleko. Če odrasla mačka masira vas ali pa kakšen drug mehki predmet (običajno odejo), izkazuje globoko zadovoljstvo in varnost, izkazuje pa vam tudi svojo ljubezen.
  7. Mačja ljubezen do škatel – če boste svoji mački kupili novo mačjo posteljo, bo prej zagotovo preizkusila škatlo, v kateri je bila postelja zapakirana, kot pa novo pridobitev. Še posebej majhne škatle, bideji in košare so priljubljeni spalni prostor mačk. To počnejo zaradi občutka varnosti, saj so na tak način bolj zaščitene, navada pa izhaja iz skrivanja pred večjimi napadalci.
  8. Nočna zabava – predniki mačk so bili nočne živali, ta navada pa je ostala tudi domačim mačkam, zato ni nič nenavadnega, da so bolj aktivne, ko skrbniki spijo. Ponoči jim je dolgčas, saj se nimajo s čim zamotiti. Priporočamo, da se s svojo mačko igrate zvečer, takrat ji dajte tudi hrano. Na tak način bo večji del noči prespala.

No, tudi ljudje imamo navade, ki se mačkam zagotovo zdijo čudne. Na primer, kar naprej nam iz žepov padajo neke težke okrogle zadeve, ki sploh niso užitne! Da kovancev ne boste več izgubljali, jih pospravite v praktično in ljubko drobižnico v obliki mačje glave.
mucek_narocite

 

 

Tanja Papež

Viri:
www.vetstreet.com
mom.me
www.sheknows.com