Čiščenje mačjih ušes

Ušesa naših muck so izjemno občutljiva. Z neverjetno natančnostjo lahko zaznajo premikanje miške nekje globoko pod zemljo, frfotanje vrabčkovih kril na drugi strani okenskega stekla, ali pa odpiranje najljubše pločevinke mokre hrane v oddaljenem prostoru. Zato, ker so tako pomembno čutilo, moramo zanje tudi kar najboljše skrbeti.

Zdrava mačja ušesa so na zunaj videti rožnate barve, normalno odlakana in čista. Če že od daleč vidimo zatekanje, rdečico ali pa mucka ušesa zelo srbijo, priporočamo obisk pri veterinarju. Tudi notranjost ušesa je pri zdravi mački rožnata in čista, brez odvečne količine ušesnega masla. Najboljše je, da približno enkrat na mesec preverimo stanje mačjih ušes in se nato odločimo ali je potrebno čiščenje. Če imamo doma mladička, je najboljše, da ga skozi igro in s pomočjo priboljškov že od začetka počasi navajamo na redno čiščenje ušes, saj si bomo tako olajšali tudi kasnejše preglede. (((ZANAROCNIKE)))

Pri čiščenju mačjih ušes se je potrebno z muckom najprej umakniti v miren prostor, brez nepotrebnih motenj kot so drugi hišni ljubljenčki, glasni zvoki ali ostali družinski člani. Če je naša muca bolj neukrotljive narave, se lahko neljubim praskam in ugrizom izognemo tako, da muco ovijemo z mehko brisačo in jo čvrsto, vendar nežno držimo ob telesu. Če smo pri tem opravilu še nekoliko nerodni, lahko za pomoč zaprosimo člana družine ali nekoga, ki ga mačka dobro pozna, da jo drži, med tem ko ji pregledujemo ušesa.

V specializiranih trgovinah za hišne ljubljenčke oziroma v veterinarski ambulanti dobimo posebne raztopine ali gele za čiščenje ušes naših ljubljenčkov. S takimi preparati sami čistimo po navadi le zunanji del ušesa, saj bi poseganje v ušesni kanal lahko vodilo do poškodbe ali infekcije. Raztopino nakapljamo na čist košček vate in nežno očistimo zunanje uho od znotraj navzven. Pri čiščenju ne smemo nikoli uporabljati palčk za ušesa, saj lahko ob nenadnem gibu muco ponesreči ranimo in ji predremo bobnič!

Najpogostejše težave z mačjimi ušesi so okužbe, pri katerih gre po navadi za bakterije, glivice, pršice ali hematom – to je žepek krvi v uhlju, do katerega pride ob poškodbi ali pa praskanju ušesa. Simptomi teh obolenj so najpogosteje praskanje okoli ušes, občutljivost na dotik, pogosto otresanje z glavo, izguba ravnotežja, rdečica in zatekanje, izguba sluha ter izcedek ali krvavenje iz ušesa.

Ob okužbi nam bo veterinar predpisal kapljice ali mazilo za ušesa, ki se aplicira neposredno v ušesni kanal. Uhelj zavihamo, da odstremo ušesni kanal, in vanj, po navodilih, navedenih na embalaži raztopine za čiščenje ušes oziroma po napotkih našega veterinarja, nakapljamo sredstvo. Uho nato nežno masiramo, da lahko raztopina deluje po vsej dolžini ušesnega kanala. Čez nekaj minut pustimo muci, da z otresanjem z glavo iz ušesa sama spravi odvečno tekočino. Pomembno je tudi, da mačko po koncu te izkušnje nagradimo s priboljški ali igro, da naredimo celoten proces čiščenja ušes kar najbolj prijeten in nagrajujoč.

Ušesa naših muck so izjemno dragocena, zato moramo zanje kar se da dobro poskrbeti. Kljub temu, da gre največkrat za mački neljubo opravilo, pa se je potrebno spomniti reka, da je bolje preprečiti kakor zdraviti.

 

Andreja Fegeš

Vira: aspca.org
pets.webmd.com

Objavljeno v štirinajsti številki revije Mucek