Činčila

Primerna za:

  • Prvo mačko
  • Družine z otroki
  • Posameznike z več ljubljenčki

 

 

Na kratko o činčili:

  • Tiha
  • Umirjena
  • Nežna
  • Zvesta
  • Družabna

Posebne zahteve:

Čeprav nam prvi vtis morda sporoča, da gre za občutljivo porcelanasto muco, so činčile pravzaprav zelo zdrave in krepostne mačke, ki jim ne pretijo nobena resnejša genetska obolenja.

Od perzijskih prednic so sicer podedovale nagnjenost k policistični okvari ledvic, zato je pomembno, da bodoči skrbniki poiščete zares dobrega rejca. Prav tako kot pri perzijskih mačkah se lahko zaradi potlačenega smrčka zamašijo solzni kanali, a težava ni tako izrazita kot pri perzijkah.

Kožušček pa lahko, če na redno dnevno nego niste pripravljeni, predstavlja oviro. Zahteval bo redno izčesavanje dlak, sicer muco lahko za piko na i čakajo še težave z izkašljevanjem kep dlak. Činčile dvakrat letno tudi močneje menjajo dlako, blago menjaje pa je prisotno ves čas. 

Zgodovina

Mačka činčila je svoje ime dobila po bolj znani činčili, južnoafriškemu glodavcu, s katerim si deli čudovito srebrno barvo kožuščka. Gre pravzaprav za sivo-srebrno perzijsko mačko, čeprav se v zadnjih časih činčila vse bolj uveljavlja kot samostojna pasma. Tudi njen rejniški program je bil zasnovan z namenom ustvariti mačko sivo-srebrne barve s kvalitetami perzijske mačke.

Gre za eno najstarejših pasem, ki jih je zasnoval človek. Vse se je začelo že davnega leta 1882 z mačko po imenu Chinnie. Mucka je bila mladiček iz nenačrtovanega legla modre perzijske in neznanega potepuškega mačka. Leglo je bilo prodano gospe Vallence, ki je Chinnie parila s srebrnim lisastim mačkom, ena od njunih potomk pa je kasneje skotila prvega činčila samčka po imenu Srebrni Lambkin, ki je imel velik vpliv na nadaljnji razvoj pasme. Okoli leta 1990 so mladički činčil že začeli dobivati podobo, kakršno poznamo danes. Prvi standardi pasme so se oblikovali okoli leta 1908, od leta 1920 pa se niso pretirano spremenili.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri:
www.cat-world.com.au
www.yourcat.co.uk
www.vetwest.com.au
www.kittycat.co.za