Brejost in porod pri mački

Mačke so sezonsko poliestrične živali. To pomeni, da imajo več reprodukcijskih spolnih ciklov v eni sezoni. Sezonsko obnašanje pa je zaradi bogate prehrane in hišne nastanitve izzvenelo, zato se gonitve pojavljajo skozi vse leto. Spolna zrelost se pojavi, ko dosežejo 80 odstotkov svoje odrasle teže. To je nekje med četrtim in devetim mesecem starosti (perzijske mačke tudi pozneje, med enim in enim letom in pol).

 Za spolno dozorevanje je pomembna epifiza, žleza z notranjim izločanjem, ki uravnava dnevne in sezonske ritme endokrinega sistema. Nanjo vpliva daljšanje svetlobnega dela dneva.

 En spolni ciklus traja pri mački 14 do 21 dni. Če je v skupini več živali, pride do sinhronih pojatev. Ta je sestavljena iz več faz, ki se imenujejo proestrus, estrus in medestrus.

 Ob začetku pojatve (prvi dan – proestrus) se mačke valjajo po tleh, drgnejo ob različne predmete, mijavkajo, plazijo se po trebuhu in dvigujejo rep. V tem obdobju zavračajo samca. Nato nastopi estrus, ki traja pet do sedem dni. V tem času samica dovoli kopulacijo.

 Če sta bili ovulacija in obrejitev uspešni, nastopi brejost, drugače pa folikli regresirajo (propadejo) in po 14. dneh se znova vrne v ciklus.

 Ovulacija se sproži 24 do 48 ur po kopulaciji, lahko se pojavi tudi spontano. Pri nekaterih samicah enkratna kopulacija še ne sproži ovulacije, potrebno je več zaporednih.

Pri mačkah je možna tudi superfekundacija. To pomeni, da se mačka lahko oplodi z več samci. Po uspešnem parjenju nastopi brejost, ki pri mački traja od 57 do 71 dni (povprečno 61 dni). Oploditev poteče v jajcevodu, zarodki pa pridejo v maternico šesti dan po ovulaciji in se 11. do 13. dan implantirajo.

 Da je mačka breja, se opazi po tretjem tednu brejosti, ko seski rahlo nabreknejo. Dokončno diagnostiko brejosti pa lahko potrdi veterinar z ultrazvokom že 18. dan.

 Med brejostjo je priporočljivo prilagoditi prehrano ter pripraviti primerno okolje za kotitev. (((ZANAROCNIKE)))

Mačji porod poteka v treh fazah. Prvo fazo sproži padec progesterona in pojavijo se popadki. Druga in tretja faza pa si sledita z iztiskanjem mladiča in posteljice ter trajata od 2 do 72 ur. Med posameznimi mladiči so lahko tudi nekajurni premori. Preživetje mladička je zelo odvisno od težavnosti poroda. Sam porod je povsem naraven dogodek in ga v večini primerov opravi mačka sama. Svoje gnezdo zelo dobro skrije. Poišče si miren in udoben prostor, ki ni na vidnem mestu. Najbolje je, da jo takrat pustimo pri miru in po nepotrebnem ne prestavljamo njenih mladičev.

Kadar pa opazimo, da se več ur napenja in neuspešno poskuša iztisniti plod, pa ji moramo priskočiti na pomoč. Lahko se zgodi, da je v porodnem kanalu narobe postavljen mladič, ki zapira pot in tako ustavi porod. Druga možnost je, da je mladič prevelik ali pa so preozke porodne poti. Zgodi se tudi, da ima mačka prešibke popadke. V teh primerih je treba poklicati veterinarsko pomoč.

Kadar je mladič napol skoten, lahko sami priskočimo na pomoč. Mladička nežno primemo in ga počasi skupaj s popadki povlečemo iz porodnega kanala.

Po navadi mačka sama pretrga plodove ovojnice in osuši mladičke z lizanjem po teleščku. Če tega ne stori, lahko pretrgamo ovojnice in jih osušimo z brisačami. Če mladički niso preveč živahni, ker je bil porod težak, jim lahko v gobček nakapamo nekaj kapljic glukoze.

Kadar je mladičkov veliko in mama nima dovolj mleka, jih lahko dohranjujemo s komercialno pripravljenim mlekom ali pa ga pripravimo kar doma.

 Recept za mačje mleko:

 100 gramov kondenziranega mleka,

100 mililitrov tople vode,

120 gramov polnomastnega jogurta,

3 jajčni rumenjaki.

Iz zgoraj navedenih sestavin pripravimo mleko in mladičku ponudimo do osem mililitrov mleka na obrok. Nadomestno mleko naj bo dnevno sveže. Po obroku ne smemo pozabiti zmasirati trebušček. To storimo tako, da vato namočimo v toplo vodo in masiramo po trebuščku. S tem spodbudimo, da gre mladiček na vodo in blato.

 

 Katarina Ponikvar, dr. vet. med.

 

 Objavljeno v šesti številki revije Mucek