Balijka

Primerna za:

  • družine z otroki;
  • tiste, ki imajo mačkam prijazne pse;
  • ljudi, ki imajo dovolj časa za njihovo socializacijo in igro z njimi.

Na kratko o Balijki:

  • rade imajo pozornost;
  • so inteligentne;
  • dolgodlaka vrsta siamske mačke.

Posebne zahteve

Balijke so tako kot siamske mačke, s katerimi so tesno povezane, zelo zgovorne, igrive, predvsem pa rade pokažejo svojo voljo. Njihova komunikativna narava je, poleg videza, ki zelo spominja na Siamke, njihova glavna značilnost. Predstavnice pasme Balijka so namreč mačke, ki jih najprej slišimo in šele nato vidimo.

Čeprav so Balijke zaradi svoje nenehne težnje po pozornosti lahko za marsikoga nadležne, saj se ne naveličajo hitro igranja in vašega ljubkovanja, pa so na drugi strani svojim ljudem zelo zveste. Ker imajo zelo rade pozornost, ne bodo najbolj vesele, če jih boste dolgo puščali same doma. Zaradi tega je priporočljivo posvojiti dve Balijki, ki se bosta tako lažje zamotili v času, ko boste odsotni in tudi po vašem prihodu domov ne bosta v tolikšni meri zahtevali vaše pozornosti ter energije. Balijke zaradi svoje živahne narave niso najbolj primerne za gibalno ovirane ljudi. Rade se namreč gibljejo okoli človeških nog, zaradi česar bi jih lahko ljudje, s palicami, vozičkom ali hoduljo poškodovali.

Čeprav je to pasma s srednje dolgo dlako, pa ne zahteva posebne nege kožuščka. Balijke namreč nimajo poddlake, zaradi česar je potrebno le redno krtačenje, s katerim se odstranijo odvečne kepe dlak. Poleg rednega krtačenja je Balijkam potrebno tudi konstantno čistiti zobe, saj so podvržene parodontalnim težavam. Čeprav pasma velja za relativno zdravo, so zanjo vseeno značilne določene bolezni, ki so enake kot pri Siamkah. Te pa so, poleg omenjenih zobnih težav, dihalne težave, težave z očmi, kamni v mehurju, težave s srcem in rak.

Zgodovina

Pasma je dobila ime po sanjskem indonezijskem otoku Bali oziroma po njihovih plesalcih. Dejansko so Balijke dolgodlaka vrsta siamskih mačk. Zakaj imajo Balijke daljšo dlako, še ni povsem razjasnjeno, obstajata pa dve razlagi. Morda je njihova dolgodlakost posledica naravnih mutacij, morda pa je to posledica parjenja Siamke in Perzijke oziroma turške Angora mačke. Tako Perzijka kot turška Angora mačka imata namreč dolgodlaki kožušček. Siamke so bile po prvi svetovni vojni skoraj iztrebljene, zato so jih v Evropi začeli pariti tudi z drugimi mačkami, med drugim s prej omenjenimi pasmami. Ne glede na razlog za dolgo dlako Balijke so te postajale vedno bolj priljubljene med že obstoječimi pasmami. Po sedemdesetih letih, ko je bila Balijka tudi uradno priznana kot pasma, so jo začeli pariti z colorpoint kratkodlako mačko, s tem pa so ustvarili novo pasmo, ki so jo imenovali Javanka. Ta novonastala pasma je dobila ime po otoku Java, zahodno od Balija. Vendar tako Javanka kot Balijka dejansko nimata neposredne povezave z otokoma Java in Bali.

Pia Ameršek

Viri:
https://www.petfinder.com
https://www.petful.com/
https://cattime.com
https://www.hillspet.com