Ali so laserji primerne mačje igračke?

Vedenjski strokovnjaki za mačke opozarjajo, da so laserji kot mačje igrače primerni le pod določenimi pogoji in jih je potrebno uporabljati le na načine, ki so varni in koristni za vašo mačko.

Običajno mačke kar ponorijo, ko lovijo svetlobo laserja po hiši, vendar ne bodite tako prepričani, da pri tem početju tudi resnično uživajo. Na prvi pogled je resnično videti, da so vaše mačke kot obsedene, ko poskušajo ujeti izmuzljivo rdečo piko, kar seveda pomeni, da pri takšni igri obstaja tudi možnost pretirane stimulacije mačke, posledično pa lahko v nekaterih primerih takšna igra povzroči tudi agresivno vedenje mačke do vrstnikov.

Skozi različne načine igre se mačke učijo razvijati svoje naravne plenilske sposobnosti, krepijo svoje spretnosti in se usposabljajo za reševanje problemov. Igra je nujni sestavni del mačjega vsakdana, ki pomembno vpliva na zdrav razvoj in ohranjanje dobre psihične in telesne kondicije. Prav tako je igra za mačko duševna spodbuda, krepi socialne odnose, ter pozitivno vpliva na mačje  možgane. Mačke namreč potrebujejo občutek, da so sposobne ujeti svoj plen, saj s tem krepijo svojo samozavest in pridobivajo na lastni vrednosti.

Vendar pa številni vedenjski strokovnjaki danes odsvetujejo uporabo laserja za igro z mačko in priporočajo predvsem številne druge mačje  igrače, s katerimi lahko muci zagotovite njeno dnevno rekreativno dejavnost. Uporaba laserja je lahko smiselna predvsem za tiste lastniki mačk, katerih kosmate mačje  prebrisanke najraje lenobno dremljejo in jih je zelo težko stimulirati k igri. Prav tako je občasna uporaba laserja lahko smiselna pri mačkah, ki trpijo zaradi  prekomerne telesne teže in potrebujejo visoko fizično aktivnost, želje in volje zanjo pa jim zelo močno primanjkuje.

Nevarnosti, ki jih predstavlja igra z laserskim žarkom

Prva nevarnost je možnost, da se mački poškodujejo oči. Svetloba laserskega žarka ob neustrezni uporabi namreč lahko povzroči trajne poškodbe oči pri mačkah.  Prav tako pa igra z laserjem, če mačka lovi rdečo piko po stenah ali po tleh, ne more pa ujeti in zadržati svojega otipljivega plena, negativno vpliva na njeno potrebo po uspešnem plenjenju in nagradi za svoje delo – ulovu. Mačke morajo namreč tudi začutiti zadovoljstvo lastnega ulova pod svojimi tacami, saj je šele s tem zaključnim dejanjem v celoti izpolnjena njihova naravna potreba.

Najboljše tehnike za igro z mačko

Idealna igra je igra, ki posnema lov – brez žrtev. Najboljše igrače za to vrsto igre so mačje igrače za vlečenje. Ko vlečete igračko stran od mačke, tako najbolje posnemate gibanje plena. Med tem se lahko ustavljate,na hitro potegnete, ponovno potegnete in se zataknete… S tem načinom igre z mačko simulirate in ji omogočite vse faze naravnega plenjenja. Igro vedno zaključite tako, da na koncu mačka tudi ujame svojo igračo.

Kadar se lastnik mačke zaradi lastnih omejitev, zdravstvenih težav ali drugih okoliščin ne more aktivno  igrati s svojo mačko, pa je uporaba laserja priporočljiva na način, ki zmanjšuje frustracije:

– Pripravite ustrezno okolje za igro. Poleg laserskega kazalca boste potrebovali tudi mehko mačjo igračo, s katero bo mačka zaključila igro.

–  Pripravite hrano ali priboljške, ki jih boste potrebovali med igro.

–  Igro začnite tako, da usmerite laserski žarek pred mačko, nato pa cikcakajte z njim, vedno v smeri stran od mačke.

– Občasno spodbudite mačko k ulovu tako, da žarek ustavite na mehki mačji igrački, naj jo vaša muca začuti pod svojimi tačkami. Tako boste igro tudi zaključili.

– Pazite, da žarka nikoli ne usmerite proti mačjim očem.

– Ob zaključku igre postopoma upočasnite žarek, tako, da ga na koncu ustavite na mehki mačji igrači in dovolite mački, da za nagrado tudi ujame svoj plen.

– Za uspešen ulov mačko tudi nagradite s priboljškom ali hrano.

Po takšni  intenzivni igri in slastnem obroku pa si bo vaša mačka z veseljem privoščila tudi zasluženi mačji spanec.

Maja Kalaš

Vir: www.catster.com

 

mucek-narocnina-1