Ali se tudi mačka lahko prehladi?

Jesen je praktično pred vrati, s tem pa posledično tudi nižje temperature in obdobje prehladov. Vprašanje, ki se poraja mnogim lastnikom v glavi v tem času, je preprosto: ali se lahko tudi mačka prehladi? Odgovor na to vprašanje vam razkrivamo v spodnjem prispevku.

Ali lahko mačke zbolijo za prehladom?

Odgovor na vprašanje, ali se lahko mačka prehladi, je DA. Vlažni hladni dnevi povzročajo prehlade kot pri ljudeh kot tudi pri mačkah. Vzrok se lahko skriva v spremembi temperature, prevelike izpostavljenosti hladnemu zraku ali pitje prehladne vode. Pa vendar je najpogostejši vzrok prav ta sprememba temperature, ki sproži prehlad v veliki večini tudi pri ljudeh.

Simptomi prehlada pri mačkah

Simptomi prehlada pri mačkah so izredno podobni simptomom, ki jih imamo tudi ljudje. Pojavlja se izcedek iz smrčka, pri nekaterih se lahko pojavi izcedek tudi iz oči. Maček lahko pri prehladu tudi kiha in kašlja, kar se lahko spremlja oteženo dihanje.

Prehlad lahko spremlja tudi pomanjkanje energije, zmanjšan apetit in potrto vedenje. Vsekakor pa vsi simptomi ne nastopijo pri vsaki mački in vsekakor ne enako močno. Pri nekaterih so simptomi sprva blagi in se kasneje okrepijo, spet pri drugih so lahko simptomi že v začetku močni, veliko je odvisno od zdravstvenega stanja mačke in od njene starosti.

Najbolj ogrožajoča skupina so starejše in bolne mačke ter mačji mladički, ki nimajo tako močnega imunskega sistema, kot zdrave odrasle mačke.

Kako ravnati, če se naša mačka prehladi?

V primeru lažjih simptomov pri odrasli mački obisk veterinarja sprva ni potreben in lahko zanjo poskrbimo že sami s tem, da poskrbimo za toplo in mirno okolje ter ji nudimo dovolj sveže vode. V primeru starejše mačke, mačjega mladička ali odrasle mačke, ki ima hujše oblike simptomov, pa je nujen obisk pri veterinarju, saj lahko v nasprotnem primeru le ti vodijo do pljučnice ali kužnega kašlja.

V jesenskem času je zato ključnega pomena, da smo na svojo mačjo nadobudnico pozorni in ob morebitnih simptomih pravilno in pravočasno ukrepamo, da le ta čim prej okreva in se prehlad ne razvije v še kaj hujšega.

Vesna Kropf

 

VIRI:

www.dailypaws.com

www.petmd.com