Ali se mačke znajo pretvarjati?

Vsi, ki imamo mačke, vemo, da soali-se-macke-znajo-pretvarati zvite in inteligentne živali, ki pogosto dosežejo to, kar želijo.  Za prepričevanje v svoj prav pa uporabljajo nešteto trikov, se pretvarjajo in igrajo na naša čustva. Vsekakor pa so vseeno pogosto tudi iskrene.

Ko so mačke lačne, nam znajo to zelo očitno namigniti. Lahko, da bodo kar naenkrat zelo prijazne in bomo deležni neizmerne pozornosti. Lačna mačka nam bo sledila na vsakem koraku. Zraven pa nas bo lahko spremljala z oglašanjem – morda mijaaaav kot vljudna prošnja ali pa mjav mjav kot mačji »Daj že!« Znajo se pretvarjati tudi, da so sestradane, kot da že nekaj dni niso jedle. Žalosten sestradan pogled, zvijanje, otožnost – le kdo ne bi pohitel napolniti posodice s hrano?

Mačke v resnici obožujejo pretvarjanje. Dajejo celo vtis, kot da živijo v svojem namišljenem svetu, kjer je vse tako, kot so si one zamislile. Prav to je razlog, da tako iskreno uživajo v igri lovljenja plastične miške, saj sebe prepričajo, da gre za resničen plen in nato se podajo na lov. Seveda pa še posebej mačkam, ki so samo notranje živeče takšna navidezna resničnost prinese občutek realnosti. Zato poskrbite, da imajo vaše mačke več igrač, ki jim lahko pričarajo občutek zunanjega sveta in v njih vzbudijo njeno divjo naravo.

Verjetno je vsem znano tudi pretvarjanje, kadar jo zasačite ob prevrnjeni roži ali vazi,  ona pa vas mirno in hladno gleda s svojim nedolžnim pogledom. Seveda je spotoma še malo pobrskala po zemljici ampak ne, ona ni odgovorna za to rožo, ki leži na tleh. Mačke so mojstrice pretvarjanja in hlinjenja brezbrižnosti in zagotovo nas pogosto zavajajo, da izpadejo manj inteligentne kot v resnici so. V mnogih situacijah jim je popolnoma jasno, a zakaj bi prevzel odgovornost, če si lahko tako ljubek in jo odneseš samo z visoko dvignjenim repom.

Mnoge mačke si rade domislijo svoje lastne igrice, ob katerih se neizmerno zabavajo. Kadar pa mačke pretiravajo s svojimi reakcijami, gre lahko le za namen bolj jasne komunikacije z nami. Podobno kot pri komunikaciji ljudje povzdignemo glas, če mislimo, da nas nekdo ni slišal ali razumel. Seveda pa po navadi ljudje uživamo v mačjih predstavah in bolj, ko bomo navdušeno spremljali našo mačjo zvezdo, bolj se bo vživela v svoje igralske vloge.

Obstajajo pa situacije, v katerih se mačke nikoli ne pretvarjajo in ne lažejo. Nikoli ne pretiravajo v kazanju svoje čustvene naklonjenosti, zato so čustva vedno iskrena in jih ne smemo spregledati. Če ste po branju tega članka pomislili, da se vaša mačka pretvarja, ko zadovoljno prede na vaših kolenih, ste lahko brez skrbi – ne pretvarja se in jo vzemite kar se da resno in to njeno ljubezen cenite in jo vračajte. Prav tako pa nikoli ne hlinijo strahu. To je čustvo, ki ga mačke nerade pokažejo, zato gre vedno za resno reakcijo. Tudi nezaupanje in previdnost ob nečem novem je delno strah, zato mačke nikoli ne silimo v nekaj, kar ji je neprijetno. Sama mora preveriti, če je dovolj varno, šele nato se bo prepustila novim dogodivščinam nasproti. Spoznavajte svojo mačko in tako boste vedno vedeli, kaj vam želi povedati.

Lučka Šenk

Viri:
www.aler.si
wayofcats.com