Ali se mačke res bojijo kumar?

Po spletu je zaokrožil video posnetek mačk, ki se ob pogledu na kumaro močno prestrašijo in zbežijo kolikor jih nesejo tačke. Ker je video posnetek kompilacija več različnih domačih posnetkov, na katerih so številne različne mačke, se zdi, da mora resnično biti nekaj na tem. Zakaj bi se sicer toliko mačk balo kumar? Mnogi so teorijo preizkusili celo na svoji mački in ugotovili, da je reagirala podobno kot tiste na posnetku. Da boste vedeli o čem govorimo, si za začetek poglejte spodnji video posnetek:

 

Kaj je torej takšnega na tej zeleni zelenjavi, da mačke ob pogledu nanjo izgubijo nadzor nad seboj in v popolni paniki skačejo v zrak?

Večina strokovnjakov za vedenje mačk se strinja, da vzrok za dramatične reakcije mačk ne leži v sami kumari, temveč v dejstvu, da se je mačka ustraši. Kot boste opazili ob ogledu posnetkov, večini mačk na posnetkih lastniki podolgovato zelenjavo za hrbet nastavijo med hranjenjem. Ko mačka poje svoj obrok in se obrne, jo pogled na objekt, ki ga pred tem tam ni bilo, preseneti, zato se prestraši in kar najhitreje umakne stran od neznanega predmeta. Dr. Roger Mugford, specialist za živalsko vedenje, pojasnjuje: »Mačke so naravno sumničave do vsega nepoznanega, to je strategija za preživetje. Predvidevam, da bi se verjetno enako ustrašile umetnega pajka, plastične ribe ali maske na človeškem obrazu.«

Ključno pri tem eksperimentu je torej, da kumara mačko preseneti – če bi se mački s kumaro v roki približali od spredaj, tako, da bi videla našo namero, bi nas verjetno zgolj postrani pogledala, češ: »Kaj se pa ti greš s to zeleno rečjo?« To dejstvo vam bodo potrdili tudi mnogi razočarani skrbniki, ki poročajo o neuspelem eksperimentu s kumaro. Uspel pa jim ni zato, ker so se ga lotili na napačen način, saj so na podlagi novonastalega urbanega mita sklepali, da se mačke pač (iz neznanega vzroka) bojijo kumar – morda zato, ker so zelene, morda zato, ker so podolgovate, morda celo zato, ker naj bi menda spominjale na kače … A dejstvo je, da na kumari sami ni popolnoma nič takšnega, česar bi se mačka bala bolj kot katerega koli drugega predmeta, ki bi ji ga neopaženo postavili za hrbet.

S to teorijo se v glavnem strinjajo tudi drugi mačji behavioristi, ki pa skrbnike mačk hkrati opozarjajo, naj tega trenda vendarle ne preizkušajo na svoji mačji ljubljenki, saj ji bodo s tem povzročili nepotreben stres in negotovost na domačem teritoriju, hkrati pa lahko ob nenadni in refleksni reakciji mačke pride tudi do poškodbe. Takšna zabava na njen račun lahko izredno neugodno vpliva na počutje mačke in vodi tudi v določene vedenjske spremembe, ki pa lastnikom ne bodo niti najmanj po godu.

 

Maja Kalaš

Vir: iflscience.com