Ali nam mačke izkazujejo ljubezen?

Seveda ima vsak lastnik mačke rad svojo družinsko članico in radi verjamemo, da imajo one rade nas. Psi kažejo naklonjenost in ljubezen na nam bolj poznan način, prav tako so od nas nekoliko bolj odvisni. Pri mačkah je drugače; te živali so veliko bolj samostojne, pa tudi izražajo se na drugačne načine. Iz tega je mnogo ljudi zaključilo, da mačke pač nimajo rade oz. niso navezane na svoje lastnike.

Tudi mačke imajo lahko rade svojo družino, le drugače izkazujejo ljubezen. Tukaj je nekaj primerov, na katere načine vam vaša hišna ljubljenka lahko sporoča, da vas ima rada.

A temu še zdaleč ni tako – tudi mačke imajo lahko rade svojo družino, le drugače izkazujejo ljubezen. Tukaj je nekaj primerov, na katere načine vam vaša hišna ljubljenka lahko sporoča, da vas ima rada.

DRGNJENJE Z GLAVO

Kadar se ljudje med sabo dotikamo z obrazom, to zelo jasno dojemamo kot neko naklonjenost. Pri mačkah ima drgnjenje z glavo pomeni, da nam zaupajo, cenijo in da se ob nas počutijo varne. Prav tako ima mačka na obrazu posebne žleze, ki izločajo feromone, kateri v tem primeru opravljajo funkcijo označevanja teritorija. To pomeni, da vas z drgnjenjem označuje kot svoje in tudi druge mačke bodo ob stiku z vami zavohali, da „pripadate“ svoji mački.

GRIZLJANJE

V kolikor vas vaša mačka neprestano grizlja, je morda celo malo zagledana v vas. Seveda tukaj ne gre za močno grizenje, do katerega lahko pride v napadu – ugrizi iz naklonjenosti so nežni in bolj žgečkajo, kakor pa bolijo.

OBDAROVANJE

Verjetno noben lastnik mačke ni najbolj navdušen nad mrtvim ptičkom, ki ga mačka prinese na predpražnik, a mačka vam s tem izkazuje ljubezen. Kljub udomačitvi imajo te živali še vedno močen nagon. To, da delijo plen z vami, je znak prijateljstva in zaupanja. S takimi darili vam sporoča tudi, da je pripravljena poskrbeti za vas. Če vas pred vrati pričaka tako presenečenje, mačke nikar ne okregajte, saj bi s tem kregali njeno izkazovanje ljubezni. Pri teh živalih je odpravljanje takega vedenja praktično nemogoče – edina stvar, ki odpravi lovljenje mačke je, če jo imate izključno v notranjih prostorih.

MEŽIKANJE

Že direkten očesni stik mačke uporabljajo le za ljudi, ki jih imajo rade in jim zaupajo. Če pa je pogled tudi v spremstvu počasnega mežikanja, ste za mačko res nekaj posebnega. Nekateri celo pravijo, da je počasno mežikanje mačja verzija poljuba.

REP

Pri večini živalih je rep izjemno pomemben za komunikacijo in mačke tukaj niso izjema. Če boste pozorno opazovali rep vaše hišne ljubljenke, boste izvedeli veliko o tem, kaj mačka čuti do vas. Če je rep v obliki vprašaja, vas mačka prijazno pozdravlja. Če je rep v pokončnem položaju, vam mačka zaupa. Če konica mačjega repa trza, medtem, ko se vam ljubljenka približuje, pomeni da je vesela.

Znakov ljubezni v mačjem svetu je še veliko, zato lahko nedvomno zaključimo, da tudi mačke čutijo in izražajo ljubezen. Kakor pri ljudeh, pride tudi pri živalih do različnih načinov izražanja, zato naj vas ne skrbi, če zgoraj naštetih znakov pri svoji mački niste opazili. Če imate radi svojo hišno ljubljenko in zanjo ustrezno skrbite, se z njo ukvarjate in ji dajete pozornost, ne dvomimo, da ima tudi ona rada vas.

Veronika Sivka

VIRI:
www.thesprucepets.com
www.catster.com
www.purina.co.uk