Ali mačke sanjajo?

»Potem ko sem izpraznila ogromno skledo mačje hrane, semali-macke-sanjajo poklicala druščino letečih mišk, ki so mi zapele uspavanko in me ponesle visoko v nebo, kjer sem na oblaku udobno zadremala…«. Če bi vam vaša mačka pripovedovala o svojih sanjah, bi morda slišali takšno zgodbo. Ker pa je sanjski svet velika skrivnost že v našem, človeškem svetu, tudi sanje živali ostajajo zavite v meglico. Je sploh mogoče ugotoviti, ali mačke zares sanjajo, in če sanjajo, kakšne dogodivščine doživljajo med spanjem?

Da mačke sanjajo, je danes že znanstveno dokazano. Tako kot ljudje, so tudi mačke sesalci, ki potrebujejo spanec za to, da spočijejo svoje telo in duha. Med tem časom možgani aktivno predelujejo in organizirajo informacije, prejete tekom dneva. Mačke prespijo okoli 16-18 ur dnevno, v tem času pa tako kot ljudje doživljajo fazo REM (Rapid Eye Movement). Med to fazo se telo popolnoma sprosti in je pravzaprav v nekakšnem paraliziranem stanju, ker je živčni prenašalec serotonin, ki skrbi za kontrolo večjih mišic, neaktiven. Takrat se odvije tudi večina sanj. V REM fazi se oči zelo hitro in nekontrolirano premikajo, možganska aktivnost pa posnema tisto iz stanja budnosti. To lahko opazimo tudi navzven. Ali vaša muca med spanjem trza z nogami, tačkami, repom, gobčkom in brki, vmes pa morda še malo zamrmra? Potem je zelo verjetno, da sanja. Čeprav telo med to fazo izgleda zelo aktivno, je REM faza pravzaprav faza najglobljega spanca. Mlade mucke v primerjavi s starejšimi mucami sanjajo več, verjetno zaradi potrebe po predelavi novih informacij. S staranjem se čas sanj v REM fazi krajša, pa tudi mišični trzljaji se pojavljajo vse redkeje.

Manjši del sanj se lahko pojavi tudi v ne-REM fazi, kjer spanec ni tako zelo globok. Te sanje bodo v primerjavi s sanjami v REM fazi bolj razdrobljene in manj vizualne. Celoten proces lahko primerjamo s pripravo video posnetka. Med ne-REM sanjami bo mačka procesirala zgolj posamezne izseke ali slike, med REM fazo pa se bodo ti izseki »odvrteli« v obliki videa.

Toda o čem mačke pravzaprav sploh sanjajo? Znanstveniki so ugotovili, da je vsebina mačjih sanj vse prej kot naključna. Mačke so med enimi izmed najinteligentnejših sesalcev, zato lahko upravičeno sklepamo, da je tudi vsebina njihovih sanj precej podobna človeškim, le da je nekoliko manj abstraktna. Tako po vsej verjetnosti sanjajo o nekakšni mešanici njihovih vsakdanjih tipičnih mačjih opravilih. Morda je to iskanje popolnega kotička za spanec, igra z lastnikom ali opazovanje ptice na drevesu. Tako kot mi imajo verjetno včasih tudi kakšno nočno moro. Namen teh je razvijanje najprimernejšega odzivanja v stresnih situacijah, to pa naj bi se kasneje odražalo tudi v budnem stanju. Seveda pa našim kosmatim kepicam ni potrebno skrbeti glede tega, kako dobro se bodo odrezale na primer na pisnem izpitu!

Ni čudno, da naše mačje prijateljice spijo tako veliko! Morda se celo ne zavedajo, da njihove sanje niso bile resnične. Na ta način lahko uživajo v svojih najljubših opravilih skozi ves čas, česar se prav gotovo ne branijo.

Kaj mislite, o čem sanja vaša mačka? Modra pa o tem, kako zvita v klobčič drema v vašem naročju, medtem, ko berete revijo Mucek in se informirate o tem, kako biti najboljši mačji skrbnik! Še niste naročnik?

mucek_narocite

Urša Lesar

Viri:
www.purina.com.au
www.petful.com
www.bustle.com
www.pet360.com