Ali mačke res ne smejo piti mleka?

Malo je ljudi, ki ne bi naslednjih treh podob spoznali že kot otroci: kužek, ki liže kost, miška, ki se masti s sirom, in mucek, ki z zadovoljstvom sreba mleko. Slike so se pojavljale znova in znova, postopoma pa so se nam vtisnile globoko v spomin in postale že kar nekako tradicionalne.

Nič čudnega, da so posvojitelji svojih prvih muckov nadvse ponosni, ko lahko svoje kepice pocrkljajo s skodelico mleka – saj je to vendar njihova najljubša poslastica! Skrbni lastniki nove štirinožne prijateljice pa se bodo o tem najprej pozanimali – in naslednje vrstice jih bodo morda še kako presenetile!

Mleko je za mačje mladičke nujno

Kot za ostale sesalce, je tudi za mlade mucke mleko nuja. Do 4. tedna starosti je mleko edini vir njihove prehrane. Toda tudi pri muckih velja pravilo – mama ve, kaj je za mladička najbolje! Muckom ne smemo dajati kravjega mleka, ampak pustiti, da mama muca podoji svoje kepice s svojim mlekom. To bo vsebovalo vse snovi, ki jih mladički potrebujejo za zdrav razvoj. Če slučajno naletimo na male mačje sirotice in jim ne moremo najti nadomestne mame, jih lahko nahranimo s posebnim mlečnim nadomestkom, ki ga kupimo pri veterinarju.

Laktozna intoleranca

Z odraščanjem oz. ko prenehajo piti mamino mleko, večina sesalcev postane laktozno intolerantna. Tu mačke ponovno niso nobena izjema. Laktoza je sladkor, ki ga vsebuje mleko, intoleranca na laktozo pa pomeni, da telo ne proizvaja več dovolj encima laktaze, ki je potreben, da se lahko mleko dobro prebavi. Laktoza se ne more razbiti na enostavne sladkorje in zastaja v prebavnem sistemu, bakterije pa poskrbijo, da fermentira. Rezultat so razdražen želodec, napihnjenost, vetrovi, diareja in celo težave s kožo.

Tudi veterinarji mačkam odsvetujejo pitje mleka. Vse potrebne hranilne snovi bo mačka prejela že s povsem običajno mačjo hrano, ki pa naj bo kakovostna in bogata s hranili. Za ljudi je pogosta alternativa sojino mleko – toda mačke tudi tega ne prebavljajo dobro. Nenazadnje pa mleko vsebuje tudi ogromno kalorij! Če povprečno težka mačka popije krožniček mleka, lahko to enačimo s 4 hamburgerjemi na povprečnega človeka! Mleko torej ne povzroča zgolj prebavnih težav, ampak predstavlja tudi veliko tveganje za prekomerno težo!

Vas zanima več o testiranju prehranskih intoleranc pri mačkah? KLIKNITE TUKAJ >>>

Mleko ne prispeva k bogati mačji prehrani

Včasih laktozno intolerantne mačke nimajo težav s prebavo mlečnih izdelkov, kot sta na primer sir ali jogurt. Različni mlečni izdelki namreč vsebujejo različne količine laktoze. Ali je vaša mačka intolerantna na laktozo, lahko preverite z enostavnim testom: ponudite ji žlico ali dve mleka in če se simptomi ne pojavijo v roku enega dneva, bo z vašo mucko vse v redu tudi, če bo občasno naredila požirek mleka. Vseeno pa imejte v mislih, da mleko ne prispeva k bogati prehrani vaše mačke.

Ali lahko mačke pijejo mleko brez laktoze? PREVERITE TUKAJ >>>

Če se težko uprete crkljanju, ji privoščite bolj zdrave posladke, kot je občasen košček kuhanega mesa ali tune. V trgovinah so za mačke na voljo tudi posebni mlečni pripravki brez laktoze, a jih obravnavajte enako kot kakršenkoli drug mlečni izdelek: ponudite jih zgolj občasno in v majhni količini. Ne glede na to, kako rada ima vaša kosmatinka okus mleka in kako dobro ga prebavlja, pa naj bo vseeno prva na spisku njenih pijač voda. Ta bo poskrbela za dobro prebavo, odvajala odpadne snovi in uravnavala telesno temperaturo.

Če povzamemo – mleko torej za uravnoteženo dieto mačke ni zgolj nepotrebno, lahko je tudi zelo škodljivo. Prioriteti pri skrbi za zdravje naših muc naj torej še vedno ostajata visokokakovostna mačja hrana in obilica sveže vode.

Urša Lesar

Viri:
www.cat-world.com.au
pets.webmd.com
www.vetstreet.com
mom.me
www.yourcat.co.uk