Lahko mačke pijejo mleko brez laktoze?

Ljudje so vedno bolj ozaveščeni o tem, da je desetletja staro prepričanje, da mačke pijejo mleko, bolj kot ne izvito iz trte. Večina mačk ne presnavlja laktoze, ki je sestavni del mleka, in imajo po uživanju mleka ali mlečnih izdelkov lahko hude prebavne težave, kot sta driska in bruhanje. Ker pa se še za vsako težavo najde rešitev, smo ljudje potuhtali mleko brez laktoze. Torej lahko sedaj tudi muce brez strahu pred zapleti uživajo v skodelici toplega mleka?

Ali mačke res potrebujejo mleko?

Že naše babice so muckam v posodice nalivale mleko, mačke so nam tako predstavljale pravljice in risanke. Nič čudnega, da se je povezava mačke in mleka zakoreninila globoko v našo podzavest! Razlog, da mnogi temu še danes verjamejo, je prepričanje, da imajo mačke mleko rade. Dejstvo pa je, da muce mleka kot takega pravzaprav ne potrebujejo. Res je, da mladi mucki sesajo mleko pri svoji mami. To je pomembno za prve korake njihovega življenja, a sestava mleka mame muce je povsem drugačna kot sestava kravjega ali kakšnega drugega mleka. Mucki z odraščanjem razvijejo občutljivost na laktozo in edina tekočina, ki jo zares potrebujejo za življenje in dobro počutje, je voda, vse ostale za preživetje potrebne snovi pa dobijo iz prehrane.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Urša Lesar

Viri: