Ali mačke lahko jedo sadje?

Najbrž se je že pri vsakemu mačjemu lastniku porajalo vprašanje: “Ali mačke lahko jejo sadje?” Čeprav je sadje znano po svojih izjemnih učinkih na človeško zdravje, ni nujno, da ima enake učinke tudi na naše kosmatinke.

Znano je, da so mačke mesojedke. Ampak ali to pomeni, da mačkam sadje škodi? Ali je morda sadje del zdrave mačje prehrane? Katero sadje je za mačko primerno in katero ne? Tokrat odgovarjamo na vse vaše dileme okoli mačk in sadja.

Ali mačke lahko jejo sadje?

Kot že omenjeno, so mačke mesojedke. To pomeni, da v svoji prehrani nujno potrebujejo tudi meso oziroma beljakovine živalskega izvora. Zato za njihov normalen razvoj in zdravo, aktivno življenje, vsekakor potrebujejo meso v prehrani.

A kljub temu tudi sadje lahko dodamo v prehrano mačke. Sadje lahko predstavlja odličen osvežilen priboljšek, ki bo mački zagotovil vitamine, minerale in tekočino.

Je pa res, da veliko mačk sadja ne mara. Znanstveniki so mnenja, da mačke ne okušajo sladkega in posledično jim tudi sadje ne predstavlja poslastice. Če mačka ne želi jesti sadja, jo nikar ne silite.

Kdaj je lahko sadje za mačko škodljivo?

Sadje je za mačko škodljivo predvsem takrat, kadar pretiravamo s količino. Pomembno je, da mački ponudimo sadje v zmernih količinah – nobene potrebe ni, da ga mačka dobi vsak dan. Dovolj je že, če ji sadje ponudite denimo enkrat tedensko.

Nevarno je lahko, če sadje ni olupljeno in če vsebuje peške. Nekaterega sadja (npr. jabolka) ni potrebno olupiti, spet drugo (npr. melona) pa je. Tukaj se lahko ravnate po enakem pravilu, kakor pri ljudeh; sadje, ki olupite sebi, olupite tudi mački. Nevarni so lahko tudi veliki kosi sadja, saj se z njimi mačka lahko zaduši; poskrbite, da sadje narežete na manjše koščke.

Nekatero sadje je za mačko tudi strupeno; grozdje, limona, limeta, grenivka… Nekateri sadeži povzročijo zgolj manjše nevšečnosti, denimo razdražen želodec, medtem, ko drugi lahko vodijo v resne težave in celo smrt.

Sadje, ki je za mačko primerno

Med sadeže, ki so primerni za mačko sodijo:

  • Jabolko
  • Banana
  • Melona
  • Lubenica (tudi ta naj bo brez pešk)
  • Mango
  • Jagodičevje

Vsekakor pa sami poznate najbolje svojo mačko; opazujte, katera živila ji ustrezajo in katera ne. Možno je tudi, da ima kosmatinka kakšne alergije, težave, ali pa določenih sadežev enostavno ne mara. Prilagodite prehrano svoji kosmatinki, o kakršnih koli dvomih pa se posvetujte z veterinarjem.

Veronika Sivka

VIRI

www.hillspet.com

www.animaltrust.org.uk

www.petmd.com