Ali mačka lahko jé božične ostanke?

Božičnega časa si najbrž ne predstavljamo brez dobre hrane na praznične dneve, večinoma pa jo pripravimo v prevelikih količinah. Kam z ostanki? Ali morda mačka lahko jé božične ostanke?

Razne klobase, začinjeno svinjsko meso, krompir, potica, pečenke, štruklji in tako dalje niso primerni za mačjo prehrano. Mačka ima namreč drugačno prebavo in zahteve glede hranil. So pretežno karnivori, katerim lahko damo nekaj zelenjave in sadja za prigrizek. Prav tako za mačke ni vse užitno enako kot je nam. Zato le pazite, kaj ponudite mački od božičnih ostankov.

 

Čemu se je dobro izogibati?

Začinjena hrana in hrana, ki jo mačke ne prebavljajo, lahko vaši ljubljenki povzroči neljube gastrointestinalne težave. Mačke so lahko glede nove hrane zelo občutljive, še posebej pasemske mačke.

Izogibajte se:

  • Začinjeni in slani hrani,
  • čebuli, česnu, poru,
  • rozinam,
  • sladicam in čokoladi,
  • oreščkom.

 

Katere ostanke lahko ponudimo mački?

Pri odgovoru na vprašanje ali mačka lahko jé božične ostanke se je potrebno najprej vprašati, na kak način je pripravljena. Mački lahko ponudite meso purana, piščanca ali govedine, če ni začinjeno ali slano. Najbolje je, da je brez kosti. Ponudite ji lahko tudi kakšen košček zelenjave, seveda kuhan in brez dodanih začimb, na primer korenje, špinačo ali grah.

Pri ostankih seveda težko dosežemo, da je hrana brez kakšnih dodatnih začimb in soli, saj jo le pripravljamo zase, zato bo za mačko težko kaj primerno. Najbolje je, da se držite ustaljene prehrane za vašo mačko, torej tiste, ki je primerna za mačji želodček.

 

Seveda pa je najbolje, da poskusite pripraviti manjše količine hrane da ne bi ostajala. V primeru, da vseeno ostane, jo primerno shranite in porabite v kasnejših dneh. Sladice lahko tudi postrežete ob kakšnem obisku.

 

P.L.

 

VIRI:
www.petmd.com