Kaj je nujni mesojedec?

Avtor angleškega članka “Answers: What Exactly is an ‘Obligate Carnivore?” navaja, da je začel hraniti svojega mačka samo s surovim mesom. Kmalu je opazil veliko izboljšanje v njegovem zdravju in maček je imel več energije. Zato je začel raziskovati, kaj pomeni nujen mesojedec in po čem se razlikuje od običajnih mesojedcev.

Ljudje mačke označujejo za nujne mesojedce, kadar želijo poudariti, da so malo drugačne od vseh ostalih mesojedih plenilcev.

Vse mačke, tudi domače, so nujne mesojedke, to pa so postale kot rezultat diet njihovih prednikov. Izključno mesojeda dieta zagotavlja nekatere vitamine in maščobne kisline v njihovih predoblikovanih oblikah, zato so mačke in marsikateri ostali nujni mesojedci izgubili zmožnost proizvajanja teh aminokislin in vitaminov v svojih telesih, kot to sicer počnejo vsejedci in rastlinojedci.  Telesu nujnega mesojedca teh hranil ni potrebno proizvajati, saj jih proizvedejo že telesa živali, ki jih pojedo.

Celotna vsebina članka je na voljo samo naročnikom spletnega dostopa. Če ste že naročnik spletnega dostopa, se prijavite tukaj. Če še niste naročnik, vas vabimo da se naročite tukaj in s tem pridobite dostop do vseh vsebin na spletni strani.

Sanja Slemenšek

Vir:
feline-nutrition.org