Ali je aloe vera strupena za mačke?

Aloe vera za ljudi predstavlja eno izmed izredno koristnih rastlin, ki s svojimi učinkovinami kožo hidrira in obenem pomaga pri različnih težavah z le to. Pa vendar se veliko lastnikov sprašuje ali je aloe vera strupena za mačke, tako kot mnoge druge rastline ali lahko tako kot nam pomaga pri težavah s kožo?

Aloe vera in aloe arborescens

Kot lastniki mačk se moramo zavedati, da obstajate dve vrsti aloe vere, aloe vera in aloe arborescens. Aloe vera raste veliko hitreje in ima debelejše ter večje liste kot aloe arborescens. Prav tako aloe vera raste brez stebla in ima v listih veliko več gela kot aloe arborescens. Pa vendar je aloe vera za odtenek bolj zahtevna za vzgojo, sploh če le to želimo razmnožiti.

Uporaba obeh aloj se prav tako razlikuje med sabo, in sicer aloe vero lahko uporabljamo zgolj za zunanjo uporabo pri poškodbah in ranah na koži, pri suhi koži in pri pikih žuželk. Pri aloe veri lahko uporabimo samo notranji del listov, medtem ko pri aloe arborescens lahko uporabimo celotno rastlino z izjemo trnov. Aloe arborescens je primerna ne samo za zunanjo uporabo, ampak tudi za notranjo. A se zaradi njene počasne rasti rastlina ni nikoli tako množično uporabljala, kakor aloe vera.

Ali se aloe vera lahko uporablja za mačke?

Torej: Ali je aloe vera strupena za mačke? Hiter odgovor je ne, a zgolj, če jo uporabljamo pravilno.

Uporaba aloe vere pri mačkah zahteva kar nekaj previdnosti. Čeprav mnogi lastniki živijo v prepričanju, da je aloe vera za mačke v celoti strupena, temu ni tako. V aloe veri, specifično v listih, je prisoten sok, ki je bogat s saponini. Saponini so tako imenovane spojine, ki delujejo antibakterijsko in antiseptično, spodbujajo hidracijo, čiščenje in celjenje kože tudi pri mačkah.

Pa vendar ne smemo zanemariti dejstva, da je za mačke koristen le sok, ki se nahaja znotraj listov aloe vere, ne pa tudi sama ovojnica. Le ta lahko pri mačkah sproži hudo drisko in bruhanje, kar lahko posledično vodi do resnejših zdravstvenih težav.

Koristi aloe vere za mačke

Aloe vera ima izjemne koristi za kožo, dlako in tačke naše mačje prijateljice. Celi in zdravi kožna vnetja, poškodbe in različne ureznine na koži. Prav tako blagodejno vpliva na blazinice na tačkah in spodbuja regeneracijo le teh, ki velikokrat razpokajo. Aloe vera ima tudi izjemne koristi tudi za dlako in kožušček na splošno, saj pomaga izboljšati strukturo dlake in pripomore k lepši ter bolj sijoči dlaki.

V veliki večini se uporablja pri mačkah aloe vera samo za dermalno zunanjo uporabo. Kot že zgoraj povedano je uporaba aloe arborescens redka, saj raste počasneje in ima veliko manj gela v samih listih kot aloe vera.

Vsekakor je pri uporabi aloe vere treba paziti, katere dele rastline uporabimo in le te uporabimo zgolj za zunanjo uporabo. Seveda pa je priporočljiva uporaba aloe vera gela, ki je primerna za mačke, saj se s tem izognemo nevarnostim zastrupitve.

Vesna Kropf

VIRI:

www.homeguides.sfgate.com

www.plantcaretoday.com

www.animalwellnessmagazine.com