Mačkam nevarne rastline

Rastline nas obdajajo na vsakem koraku, zunaj na vrtu, v gozdu in v veliki večini tudi notri v hiši ali stanovanju. Seveda pa se moramo kot dobri in skrbni mačji lastniki zavedati, da so nekatere rastline za mačke lahko resna nevarnost. Ob zaužitju ali že samo ob stiku lahko pride do hude zastrupitve, kar lahko vodi celo do pogina mačke. V ta namen zato predstavljamo mačkam nevarne rastline in hkrati še simptome, ki se pojavijo ob zaužitju ali stiku z njimi.

Predstavljamo vam mačkam nevarne rastline in hkrati še simptome, ki se pojavijo ob zaužitju ali stiku z njimi.

Oleander

Navadni oleander je znan kot izredno popularna okrasna rastlina na področju Mediterana in tudi pri nas. Vsi deli te rastline so strupeni, ne samo za mačke, ampak enako velja za kužke in za nas. Oleander vsebuje kardiotonične glikozide, ki lahko povzročijo hudo zastrupitev, ki vodi lahko celo do smrti. Prvi simptom, ki se pojavi ob zaužitju te rastline, je huda slabost, sledijo driska, bruhanje in bolečine v prebavnem taktu. Hkrati pa ta strup lahko povzroči okvare v živčnem sistemu, okvare srca, nepravilnosti v srčnem ritmu in vročino. Vsi ti simptomi in posledično tudi okvare lahko ob prepoznem ukrepanju vodijo do smrti mačke.

Božična zvezda

Božična zvezda je nepogrešljiva rastlina v našem domu v času Božiča. Kljub njeni lepoti pa zaužitje delov rastline lahko našim mačkam povzroči kar nekaj težav. Zaužitje božične zvezde povzroči razdraženost prebavnega takta, ki je lahko pri nekaterih mačkah bolj intenzivno kot pri drugih. Seveda predstavlja največjo nevarnost starejšim mačkam ali mačjim mladičkom. Simptomi zastrupitve so prekomerno izločanje sline, bruhanje in bolečine v želodcu. Kljub temu se nam ni potrebno odreči tej rastlini, samo poskrbite, da mačka ne more priti v stik z njo.

Bela omela

Bela omela, znana po lepih zelenih listih in belih jagodah, ki jo ponavadi najdemo po drevesih ali doma v času božičnih praznikov. Na žalost je bela omela za mačke strupena in jim lahko povzroči ob zaužitju resne prebavne težave, od bruhanja, prekomernega izločanja sline, poškodbe na prebavnem taktu, driske in ob tem povzroča še hude bolečine. V najslabšem primeru lahko zaužitje bele omele povzroči kardiovaskularne težave oz. okvare srca in ožilja. To lahko tudi povzroči pri mačkah okvare srčnega ritma ali celo zastoj srca, ki vodi v pogin mačke.

Vemo pa, da mačke precej obožujejo sobne rastline in igro z njimi. Zakaj? Preverite tukaj. 

Bodika

Bodiko prav tako najdemo kot dekoracijo v času Božiča v svojem domu, ali na adventnem venčku ali kot dekoracijo na mizi. Ob njeni uporabi se je treba zavedati, da je za mačke strupena. Ob zaužitju sproža hude prebavne težave, kot so driska, bruhanje, bolečine in prekomerno izločanje sline. V najslabšem primeru lahko povzroči hudo dehidracijo telesa, kar ob nepravočasnem ukrepanju lahko vodi celo do smrti mačke.

Lilija

Prelepe mogočne lilije, ki krasijo mnoge domače vrtove, so za naše mačje kosmatinke izredno strupene. Kateri deli lilije naj bi bili strupeni za mačke, še ni točno znano, je pa ob zaužitju lahko že majhen del lilije za mačko usoden. Vrste, kot so Tiger lilija, azijska lilija, Easter, Japanese Show in Casa Blanca lilija pri mačkah lahko povzročijo odpoved ledvic ob že majhnih zaužitih količinah.

Rododendron

V kolikor opazimo prepoznavne znake zastrupitve, takoj poiščemo pomoč veterinarja.Rododendron vsebuje strupene snovi, ki pri mačkah sprožijo bruhanje, prekomerno izločanje sline, drisko in hude bolečine v prebavnem taktu. Prav tako ob nepravočasnem ukrepanju zastrupitev vodi do hudih okvar živčnega sistema. To pa lahko sproži padec v komo ali celo pogin mačke zaradi odpovedi srca.

Ciklama

Ciklama, lepotica, ki krasi gozdove in mnoge domače vrtove, a je za mačke strupena. Ciklama vsebuje snov ciklamin, ki se nahaja v koreninah rastline. Le-ta povzroči ob zaužitju hude prebavne težave, kot so bruhanje, slabost, driska in bolečine v prebavnem taktu. Ob nepravočasnem ukrepanju lahko zastrupitev vodi celo v pogina mačke.

Bršljan

Bršljan uvrščamo v skupino rastlin, ki so strupene ne samo za mačke, ampak tudi za druge živali in tudi za nas ljudi. Vsi deli rastline so strupeni, še posebej nevarne pa so jagode bršljana. Ob zaužitju povzroča rastlina hude prebavne težave, kot so bolečine v prebavnem taktu, driska in/ali bruhanje. Prav tako lahko povzroči okvare srca, povišan krvni tlak in povečano bitje srca. V primeru nepravočasnega ukrepanja pa lahko zastrupitev vodi do odpovedi srca in posledično pogina mačke.

Poleg teh najbolj prepoznavnih strupenih rastlin za mačke pa so strupene še sagovec, čebulice tulipanov in narcis, amarilis, difenbrahija, hortenzija in še nekatere druge.

Nekaj nevarnih rastlin za mačke smo že omenili (prispevek si lahko preberete tukaj), vendar pa tokrat večjo pozornost namenjamo tudi simptomom v primeru zaužitja.

Ukrepi ob zastrupitvi

V kolikor opazimo prepoznavne znake zastrupitve, takoj poiščemo pomoč veterinarja. Ta bo mačko pregledal in ukrepal, upoštevajoč rastlino, s katero se je zastrupila. V primeru, da niste prepričani, za katero rastlino gre, pa bo v vsakem primeru skušal na podlagi simptomov ukrepati in morda ugotoviti tip rastline. Prav tako vam bo predal napotke za naprej, od posebne diete do dajanja določenih zdravil.

Preventivni ukrepi

Seveda lahko zastrupitev preprečimo z določenimi preventivnimi ukrepi. Prvi nasvet je, če imamo v hiši ali stanovanju katero od teh rastlin, morajo biti na mestu, kjer jih mačka ne bo dosegla. V kolikor to ni mogoče, je priporočljivo, da jih popolnoma odstranimo iz stanovanja ali hiše. Prav tako se, če imamo zunanji vrt, izogibajmo sajenja mačkam strupenih rož, saj s tem povečamo možnost, da pride mačka v stik z njimi. Prav tako svojo mačko vedno dobro opazujmo in bodimo pozorni na njeno obnašanje ter zdravje. V kolikor opazimo spremembe in znake zastrupitve pa je priporočljiv oziroma nujen obisk veterinarja.

Vesna Kropf

VIRI:
https://www.aspca.org
https://home.howstuffworks.com
https://www.petmd.com/
https://www.cats.org.uk/
https://petcentral.chewy.com