Ali ima lahko vsak mačko?

Mačke so čudovite živali,Ali ima lahko vsak mačko 1 ki lastniku nudijo družbo, neskončne ure zabave in večerno crkljanje pred televizijo. V očeh mnogih ljudi so mačke povsem nezahtevna bitja, ki ne potrebujejo veliko nege in skrbi, ugodne pa so tudi s finančnega vidika. Pa je to res? Ali je prav vsak človek sposoben imeti mačko in kakšni so razlogi proti?

Majhni mucki so zares nekaj najlepšega na svetu. Vsak od nas bi mačjega mladička posvojil v trenutku. Vendar prav vsak od nas ni sposoben imeti mačke in skrbeti zanjo v takšni meri, kot si zasluži. Mačjega mladiča ni težko dobiti – zavetišča pri nas so prepolna, vsako pomlad in jesen na ulicah videvamo neštete nikogaršnje mucke, na dobronameren oglas naletimo med brskanjem po spletu. Velikokrat so take živali za nakup zelo ugodne ali pa se oddajajo celo zastonj in na žalost se ljudje zaradi tega še toliko pogosteje za nakup oziroma posvojitev živali odločajo brez primernega razmisleka. Drugače je seveda, če kupujemo rodovniško mačko od priznanega rejca – za tako žival pogosto odštejemo več sto evrov, vzreditelj pa bo bodočega lastnika temeljito preveril in ocenil, če je za mačko res sposoben pravilno skrbeti.

(((ZANAROCNIKE)))

Kaj pa mačka pravzaprav potrebuje? Čeprav so mačke res časovno in finančno nekoliko manj zahtevne kot na primer psi, pa moramo tudi pri posvojitvi mačke računati na kar nekaj z njo povezanih stroškov in osebnih odrekanj. Mačko je potrebno cepiti in čipirati, če je nimamo za vzrejo, je potrebna tudi kastracija oziroma sterilizacija, vedno pa moramo računati tudi na nepredvidene zdravstvene težave, ki nas lahko kar precej udarijo po žepu. Tudi kvalitetna mačja hrana ni zanemarljiv strošek, vendar se nam na dolgi rok splača, saj se ob hranjenju s poceni in nekvalitetnimi briketi lahko pojavijo hude bolezni, splošno zdravstveno stanje mačke pa je vsekakor slabše. Mačke torej ne smemo posvojiti zato, ker je skrb zanjo ”poceni” – če smo trenutno v slabšem finančnem položaju in si ne bi mogli privoščiti veterinarja, potem je boljše, da z mačko nekoliko počakamo.

Najpogosteje se zgodi, da ljudje posvojijo prikupnega mačjega mladiča, ne pomislijo pa, da kaj kmalu zraste, obveznost do njega pa imamo celo življenje – mačke namreč lahko živijo tudi do 20 let! Skrb za mačko je torej dolgoročna in nam mora biti prioriteta. Prav tako je posvojitev mladiča nepremišljena, če gre za družbo otrokom ali še huje – za darilo. Mnogo majhnih otrok še ne zna pravilno rokovati z mačkami, še posebej pa ne s krhkimi in živahnimi mladički. To se lahko kaj kmalu konča s praskami in jokom, mačka pa je na drugi strani lahko prestrašena in do otrok nezaupljiva še celo življenje. V tem primeru je boljše posvojiti že odraslo mačko, ki ima izoblikovan karakter in je stabilna. Seveda pa je skrb za katerokoli žival vedno odgovornost staršev, česar se morajo zavedati že pred nakupom oziroma posvojitvijo.

Čeprav je v svetu ogromno število mačk, ki bi potrebovale dober dom in lastno družino, pa na žalost ni vsaka družina ali človek primeren lastnik. Če se za nakup muce odločamo zato, ker so nam všeč prisrčni mladički, ker se nam zdi, da je za mačko lahko skrbeti, ali pa potrebujemo družbo za majhne otroke, moramo našo odločitev še enkrat krepko premisliti. Pozanimamo se lahko v bližnjem zavetišču za živali, o cenah cepljenj in različnih posegov povprašamo pri veterinarju ali pa se povabimo na obisk in pogovor k prijatelju, ki je lastnik ene ali več mačk. Oboroženi z znanjem in informacijami o mačjih zahtevah in potrebah pa lahko nadaljujemo v dobri smeri in tako nekega dne postanemo ponosen in odgovoren lastnik mačke.

Andreja Fegeš