Ali mačke res ne morejo splezati z drevesa?

Ali mačka res ne more splezati z drevesa?

Ali mačka res ne more splezati z drevesa in ji morajo priti pomagati gasilci? Ali je vse skupaj le filmska igra? Na to vprašanje vam tokrat odgovorimo v spodnjem prispevku.

Ali  znajo mačke dobro plezati?

Mačke so poznane kot odlične plezalke, saj imajo prirojeno sposobnost plezanja. Močne zadnje tačke in dobro oblikovan ter močan hrbet pomaga mački pri suverenem plezanju in ji daje občutek ravnotežja. Obenem pa ji ostri kremplji na tačkah omogočajo mački dober oprijem med samim plezanjem. Ker mačke rade plezajo je pomembno tudi, da ji le to omogočimo. Notranjim mačkam največkrat privoščimo mačje drevo na katerem se lahko razgiba.

 

Zakaj je sposobnost plezanja mačkam prirojeno?

Plezanje je del mačjega vsakdana, ki so ga pridobile iz svojih korenin divjih mačk. Za divje mačke je plezanje ključno za preživetje, saj lahko s tem ubežijo velikim plenilcem, kateri jih lovijo. S plezanjem pa si olajšajo tudi lov na ptice, ki so poleg miši eden glavnih virov hrane v naravi.

 

mačka na drevesu

Mačke vedno pristanejo na nogah – mit ali resnica?

Verjetno ste že slišali za rek, da mačke vedno pristanejo na nogah. Z drugo besedo to imenujemo prirojen refleksni pristanek, ob katerem ima mačka ne glede na višino ali daljino sposobnost, da po spustu pristane na nogah. Čeprav v veliki večini res pristanejo na nogah, pa se lahko zgodi, da zaradi zdravstvenih težav ali ovir med padcem pristanejo s kakšnim drugim delom telesa, kar lahko povzroči resne poškodbe.

Torej, ali mačka lahko sama pride z drevesa?

Vsaka mačka  je zase drugačna in zato tukaj enega odgovora na to vprašanje nimamo. Dejstvo je, da se mačke med sabo razlikujejo ne samo po videzu, ampak tudi po aktivnosti, sposobnosti dobrega plezanja in seveda tudi karakterju.
Vsaka mačka ima prirojen refleksni pristanek, a je vprašanje ali bo imela  pogum skočiti. To lahko privede do situacije, da se mačka, ki ni navajena višine bojijo spustiti dol po drevesu. Mačka prav tako lažje pride z drevesa če ima ta veliko vej. V kolikor si mačka ne upa ali preprosto ne zmore nazaj na trdna tla, pa je potrebna pomoč gasilcev, seveda v primeru, če mačke ne moremo sami dobiti z drevesa.

 

Vesna Kropf

VIRI:

https://www.livescience.com/32117-why-do-cats-land-on-their-feet.html