Mačja drevesa: zakaj so pomembna in kakšne izbrati?

Kakšno mačjo drevo bi izbrali? Z visečo mrežo in večnadstropna? S samo enim ali več praskalniki? Zakaj sploh imeti mačje drevo? Mačja drevesa so na voljo v veliko različnih dimenzijah in postavitvah in so zelo koristna za vašo mačjo druščino. Tokrat razkrivamo, zakaj so mačja drevesa pomembna in kako izbrati najboljši izdelek za vašo kosmatinko

Raznovrstna mačja drevesa spodbujajo vadbo in dajejo vaši mački varno mesto za skakanje, plezanje, praskanje in igranj. To pa pomeni da se skakanje po vašem pohištvu, pultih ali omaricah, skoraj zagotovo konča. Drevesa zagotavljajo tudi varen in prijeten prostor za vašo mačko, kjer se lahko sprosti, spi ali drema.

 

Zakaj so mačja drevesa za mačke pomembna?

Osebni prostor: Mačke po navadi niso tako zelo družabne kot psi. Enkrat se želijo crkljati zraven vas na kavču, drugič pa bi bile raje same. Še posebej, če so v hiši še drugi hišni ljubljenčki. Drevo jim bo zagotovilo varen prostor, ki pripada le njim.

Zabava: Mačke so zelo radovedna bitja, zato lahko v stanovanju skačejo tudi na hladilnik ali visoke omare. Če pa imajo mačje drevo pa lahko skakanje in radovednost preusmerijo nanj. Mačje drevo, še posebej res visoko, lahko zagotovi ure neskončne zabave. Mačke lahko skačejo z grede na gred in se igrajo s priloženimi igračami.

Vadba: Čeprav večino dneva prespijo, pa prav tako kot psi tudi mačke potrebujejo vadbo. Za ohranitev zdrave telesne mase in mišic se morajo igrati in skakati. Drevesa imajo strukturo, ki mački omogoča, da se giblje in spodbuja njene gibalne sposobnosti.

Deljenje z drugimi: Mačke so po navadi zelo teritorialne. Če imate dve mački, ki ne marata souporabe enega kavča ali okenske police, potem je drevo odlična rešitev. Poskrbeti, da se vse vaše mačke počutijo varne in kot doma, je izjemno pomembno za njihovo duševno zdravje.

Kontrolni stolp: Mačke imajo rade nadzor nad dogajanjem, zato plezajo na visoko dvignjeno pohištvo, kjer se tudi počutijo bolj varne. Poskrbite, da boste visoko konstrukcijo postavili na območje, kjer lahko gledajo po sobi v kateri se največ zadržujete. Odlična ideja je tudi postavitev blizu okna. Če vidite, da vaš ljubljenček ne uporablja drevesa, spremenite njegov položaj v domu. Poiščite popolno mesto, kjer ima vaša mačka popoln pogled na hišni prostor in vse ostale v njej.

 

 

Kako izbrati pravo mačje drevo?

​Velikost

Morda že imate idejo o velikosti, ki ste jo pripravljeni uporabiti. Če imate prostor za veliko in raznoliko mačje drevo, je to super. Vaši mački bo všeč veliko različnih položajev in dodatkov. Seveda pa ob manjšem prostoru pride prav le manjše mačje drevo. Pomemben dejavnik pri nakupu pa je tudi velikost vaše mačke in pa število mačk, ki jih imate. Ob večjem številu je potrebno večje drevo, prav tako pa tudi bolj stabilno, da se ne prevrne.

Lastnosti

Mačja drevesa so vseh oblik in velikosti, vendar imajo tudi različne lastnosti. Najdete lahko mačja drevesa s praskalniki, stanovanjci, visečimi mrežami, rampami ter tuneli. Nekatera imajo tudi lestve, preproge in različne igrače.

 

​Navade vaše mačke

Če želite ugotoviti, katero mačje drevo bi najbolje delovalo za vašo mačko, bodite pozorni na njihove navade. Ali vaša mačka rada praska? Večina mačjih dreves je opremljena s praskalniki, ki mačkam zagotovijo primerno mesto za praskanje.

Če ima vaša mačka rada višino, je visoko mačje drevo, kjer se lahko usede visoko, prostor, v katerem preživi veliko časa in se počuti varne. Mačka, ki je rada pod posteljami ali se skriva v majhnih prostorih, bo morda raje imela majhno mačje drevo z hiško.

Če je vaša mačka igriva, bi verjetno uživala na mačjem drevesu z različnimi dejavnostmi. Prav tako pa je pomembno tudi upoštevati različne zdravstvene težave in temu prilagajati izbiro drevesa.

Izbira visokega drevesa z različnimi nadstropji, gredami, praskalniki in visečimi igračami bo izjemno koristna za mačje zdravje. Seveda pa bo vaša mačka uživala v katerem koli mačjem drevesu, ki ga izberete – velikem ali majhnem.

 

Lara Žerovnik

 

VIRI:
www.be.chewy.com
www.katzenworld.co.uk
www.cuteness.com