7 stvari, ki jih delajo ljudje in jih mačke sovražijo

Mačke so si med seboj lahko zelo različne, tako po zunanjosti7-stvari kot po svojem obnašanju. Če malce bolje opazujete svojo mačko, pa boste kmalu lahko ugotovili, da zna kazati svoja čustva, razdražljivost, ljubosumje in nenazadnje tudi svojo jezo. In določena vaša dejanja lahko povzročijo pri mačkah jezo, saj lahko nekatere naše navade resnično sovražijo.

1.) Glasni zvoki – mačke naravnost sovražijo glasne zvoke, prestraši jih lahko že bolj glasen kih. V istem košu so tudi zvoki petard, prometa, grmenje, lahko pa tudi preglasen radio, televizija, prepiri. Kako boste opazili, da tega mački ne marajo? Zagotovo se bodo skrili v svoje mirno zatočišče in se odmaknili od vira glasnosti.

2.) Stara, nesveža in posušena hrana – mačke imajo visoko razvit voh in stara hrana jih zagotovo ne privlači. Zato jim ne puščajte ostankov hrane z mislimi, ”bo že pojedel”. Priporoča se, da se po 30 minutah nezaužito hrano zavrže in dobro pomije posodo, da bo naslednji mačji obrok svež.

3.) Vožnja z avtomobilom – ne obstaja veliko mačkov, ki se rade vozijo z avtomobilom. Večini je nelagodno, nekatere bruhajo, druge so celo vožnjo panične, kar pa je razumljivo, saj so mačke nagnjene k potovalni slabosti. Če je le možno, mačko že prej pripravite na potovanje (naj mačka nekaj časa dni pred načrtovano vožnjo spi v transporterju), v primerih, ko pa je res hudo, pa ji lahko daste tudi tablete za umiritev.

4.) Umazano mačje stranišče – mačke veljajo za ene izmed bolj čistih živali in umazano mačje stranišče jim ne bo po godu. To vam bodo pokazala z opravljanjem potrebe povsod drugje, razen tam kjer bi jo morale. Zato redno čistite njihovo stranišče, vsaj enkrat dnevno.

5.) Kopanje – obstajajo izjeme med mačkami, ki ljubijo vodo, večina pa jih sovraži, ko se zmočijo. Mačke k sreči ni treba umivati pogosto, saj se znajo dobro očistiti same. Vendar pa se priporoča kopanje ko umažejo svoj kožuh s stvarmi, ki so za njih lahko strupene (npr. motorno olje ipd.).

6.) Božanje trebuha – zagotovo ste že bili v situaciji, ko ste pet sekund svojo mačko lahko božali po trebuhu, nato pa se je spremenila v tigra z ostrimi kremplji in zobmi. Mačji trebuh je njihova najbolj šibka točka in bo v njih vzbudil željo po branjenju, zato vas bodo brez sekunde odlašanja napadle. Takšen mehanizem je pri mačkah refleks, ki se mu ne morejo upreti.

7.) Jemanje zdravil – že ljudje včasih težko pojemo tableto ali pa so nam določena zdravila slabega okusa, še bolj potencirano pa je to pri mačkah. Priporoča se, če je le možno, da je zdravilo v tekoči obliki. Če pa mora mačka vseeno pojesti tableto, pa jo umešajte v hrano, v mačji najljubši posladek, nekateri priporočajo, da jo namažete z maslom ali kislo smetano. Karkoli že naredite, mačka nikoli ne sme vzeti samo tablete, saj se ji lahko zatakne v požiralniku, kar lahko vodi v vnetje požiralnika in bolečine.

Tanja Papež

Viri:
www.care2.com
mom.me
www.canidae.com
kittylovernews.com