6 zanimivosti o mačjem vohu

Mačji smrček ni samo lušten, ampak ima tudi zelo pomembno funkcijo. Mačji voh je namreč najpomembnejše čutilo naših kosmatink. Preverite 6 zanimivih dejstev o njem!

1. Receptorji v nosni votlini

Da mačke lahko tako dobro vohajo, je zaslužnih kar 200 milijonov receptorjev za voh v nosni votlini. Voh ji tako omogoči, da zelo dobro zazna svoj plen ter ali je njena hrana užitna. Prav tako lahko zavoha, kje ste se potikali ali pa si z vohom pomaga najti dom, če se izgubi.

2. Zaznavanje drugih mačk

Zunanje mačke si z vohom pomagajo pri orientaciji glede teritorijev. Ker svoje teritorije označujejo z urinom ali iztrebki, lahko potem tako zavohajo, kje je tuj teritorij. Prav tako lahko zavohajo samičke, ki so pripravljene na parjenje, saj oddajajo določene feromone, ki so zaznavni samo z mačjim vohom. Feromone zaznavajo z »drugim nosom« ali vomeronazalnim organom, ki leži pod nosno votlino, vhod vanj pa je skozi usta, tik pod zgornjo ustnico.

3. Mačji voh in apetit

Mačke imajo relativno malo receptorjev za okušanje hrane na jeziku v primerjavi z ljudmi, zato si mora pomagati z drugim čutilom – vohom. Mački spodbudijo apetit ravno vonjave. Ker vonj igra tako veliko vlogo pri prehranjevanju, mačka med respiratorno okužbo ali zamašenim nosom zaradi prehlada ne more zavohati hrane in zato tudi preneha jesti.

4. Ovohavanje kot pozdrav

Mački se po navadi pozdravita tako, da si ena drugi povohata smrček in zadek. Tako se seznanita ena z drugo. Tako se seznani tudi z njenim vonjem. Saj ste opazili, da mačka tudi vaše roke najprej povoha pred se jo dotaknete?

5. Neprijetne vonjave

Obstajajo tudi vonjave, ki so za mačko zelo neprijetne. Med drugim je to vonj citrusov in vonj olja čajevca. Ne smemo pa pozabiti na to, da je mačji vonj zelo občutljiv in tako vohajo veliko več kot mi, tako da ne pretiravajte s parfumi ali agresivnimi vonjavami.

6. Sta mačji voh in lizanje nosu povezana?

Čeprav je še kar nekaj neznank, zakaj si mačke ližejo smrček pa je splošno znano, da naj bi si tako »resetirale« smrček, odstranile prah, morebitne delce in ostanke drugih vonjav ter se pripravile na zaznavanje novih vonjav. Lahko pa je pretirano lizanje tudi znak anksioznosti.

P.L.

VIRI:
www.catster.com
www.purina.co.uk