Vonji, ki jih mačke sovražijo

Eden od dejavnikov, ki lahko v veliki meri prispeva k skrhanju odnosa med nami in našo mačjo prijateljico, je vonj. Za nas je uporaba prijetnega parfuma in dišeče kreme za roke nekaj popolnoma vsakdanjega in vonja kmalu skorajda ne zaznamo več. A za muce, ki s svojimi 80 milijoni vohalnih receptorjev močno prekašajo naših skromnih 5 milijonov, je to kot grožnja, ki jih odvede stran od vira neprijetnega vonja, na varno.

 

Zakaj je priporočljivo poznati vonjave, ki jih naša muca sovraži?

  • Ker nam to omogoča, da se teh vonjev v našem domu izogibamo zaradi draženja nosne sluznice in potencialnega škodljivega vpliva na zdravje naše muce.
  • Ker lahko na ta način te dotične vonje uporabimo kot naravne odganjalce muc stran od določenih predmetov ali okolice hiše.

Katere so torej za muce najbolj moteče vonjave?

  • Citrusi

Citrusi, kot so limone, pomaranče in grenivke, imajo močan vonj, ki je za večino občutljivih mačjih noskov preveč agresiven. Močan vonj ima tako lupina kot tudi sok, zato si pred stikom z muco dobro umijte roke.

  • Meta in zelenka

Sta rastlini nekoliko bolj ostrega vonja. Čeprav meto uvrščamo v isto družino kot mačjo meto, ni pri mačji populaciji nič bolj priljubljena. Lahko bi rekli, da njen vonj celo sovražijo. Meta je v kozmetični in prehranski industriji priljubljena zaradi vsebnosti mentola, ki na kožo deluje hladilno in osvežilno, na mačje nosove pa vse prej kot prijetno.

  • Bor in cedra

Tudi vonj po borovcih na nekatere muce deluje odvračajoče, a kljub temu lahko na tržišču najdemo tudi pesek za mačje stranišče, odišavljen z vonjem bora. Bolj občutljivim mucam bo ta vonj mogoče moteč, zato se lahko morebitnim težavam izognemo z uporabo peska z nevtralnim vonjem. Kot omenjeno se nekatere muce z vonjem iglavcev povsem dobro razumejo in je za njih naravna božična smrečica popolna igrača.

  • Cimet, vinska rutica, rožmarin, sivka in citronski timijan

Te rastline predstavljajo pomembne komponente našega zeliščnega vrta in kuhinje. Zaradi velike mere uporabnosti v posušeni obliki, kot tudi v obliki olj v kuhinji, kozmetiki in drugod se te rastline pogosto znajdejo pod radovednimi noski naših kosmatink. A občutljivost na te vonje se med mucami razlikuje. Za nekatere je na primer vonj sivke popolnoma nemoteč. Kakšno mnenje ima vaša muca o tem pa boste morali odkriti sami.

Pri uporabi eteričnih olj, še posebej olja sivke bodimo pazljivi, saj povzročajo poškodbe in tudi odpoved jeter.

  • Poper, klinčki, gorčica in čili

Ostri vonji in pekoči okusi omenjenih začimb so v kuhinji lahko odlična popestritev pustega obroka, a v tem primeru si vaša mačja sostanovalka vašega kosila ne bo prav nič želela. Čili namreč vsebuje alkaloid kapsaicin, ki je odgovoren za njegov pekoč in oster učinek na sluznice.

  • Umazano mačje stranišče

V tej točki se najdemo tudi ljudje, saj vonj umazanega mačjega stranišča ni prav nikomur po godu. Še bolj pa so na ta vonj občutljive prav muce, lahko tako zelo, da si poiščejo drugi kotiček v hiši. Nad tem pa mi skrbniki zagotovo ne bomo navdušeni, zato je čim bolj redno čiščenje bistvenega pomena.

Muce lahko doživljajo stres v stanju bolezni, v primeru selitve ali sprememb v življenjskem okolju pa tudi ob na videz manj pomembnih dejavnikih, kot je prisotnost motečega vonja. Neprijeten vonj lahko v njenem življenju povzroči nepotrebno napetost, ki slabša kvaliteto življenja vaše ljubljenke.

Anja Šajn

Viri:
www.easyologypets.com

——–

Ne želite nikoli več zamuditi novosti in koristnih informacij iz mačjega sveta? Potem bo Muckov klub pravi za vas.

Muckov klub je bil ustvarjen z mislijo na vse mačje lastnike, ki si želijo kvalitetnih informacij o negi, vzgoji in zdravju svojega mucka. 

Na Muckov klub se lahko naročite TUKAJ >>>

——–