5 zanimivih dejstev o sveti birmanski mački (Birmanka)

Sveta birmanska mačka ali birmanka je čudovita in inteligentna mačka, ki se odlično znajdejo v družinskem krogu. Pasma je znana po svojih modrih očeh in temno obarvanih predelih na kožuščku.

Obstaja pa nekaj zelo zanimivih dejstev o svetih birmanskih mačkah, za katere zagotovo še
niste slišali.

1. Skorajšnje izumrtje med drugo svetovno vojno

Med drugo svetovno vojno so pasmo birmanke skoraj v celoti izkoreninili. Na koncu sta ostali samo dve mački v celi Evropi, samec z imenom Orloff in samička z imenom Xenia de Kaabaa.

Lotili so se zahtevne vzreje, ki je trajala skoraj desetletje in stala celo premoženje. Vmes so jih križali s podobnimi pasmami, kot so perzijke in siamske mačke.

2. Mladički se skotijo popolnoma beli

V trenutku, ko se mladiči birmanke skotijo, so popolnoma bele barve. Kakšen teden po skotitvi se začne pojavljati značilno obarvana dlaka na obrazu in drugje po telesu. Po dveh tednih lahko jasno vidimo temno obarvana področja. Komaj po dveh letih pa se barva na območjih, kjer je temna, popolnoma ustali.

3. Zdravje

Birmanka je ena od najbolj zdravih mačjih pasem na svetu. Edina bolezen, ki naj
bi se lahko pojavljala pri tej pasmi, so kardiološke težave. Na splošno se pa to redko pojavlja. Birmanke lahko doživijo kar lepo starost, približno med dvanajst in šestnajst let.

4. Potrebuje minimalno česanja

Mačke imajo po navadi zelo debelo dlako, ki jo je potrebno skrbno negovati. Birmanka pa ima zgolj en sloj dlak, ki je mehek in delikaten. Največ, kar potrebujejo, je česanje enkrat do dvakrat na teden, za ostalo pa že poskrbijo same s čiščenjem.

5. Povišana telesna teža

Pasma je nagnjena k hitremu dvigu telesne teže. Že na splošno so bolj čokate in imajo večje okostje. Ker je specifično notranja mačka moramo paziti, da ima čez cel dan dovolj vadbe v obliki tekanja, plezanja, igranja in skakanja. Prav tako ne pozabite na pravilno in uravnoteženo prehrano.

Več o pasmi si lahko preberete tukaj.

P.L.

VIRI:
www.animalstatosphere.com
www.kittentboob.com