5 razlogov zakaj ne smete nikoli kaznovati vaše mačke

ne-kaznujte-mackeŽe naši stari starši so se naučili, da fizična kazen vzgoji samo zamero in nič drugače ni pri ravnanju z živalmi. Nobena fizična kazen mačke ne bo naučila kaj sme in česa ne sme početi, seveda pa ima lahko vsaka kazen pri mački tudi številne nezaželene stranske učinke.

Prestrašena mačka se nikoli ne odziva dobro na svojega lastnika, s kaznovanjem, vpitjem ali celo z agresijo pa lahko dokončno in nepopravljivo uničite svoj odnos z mačko.

Mačke so zelo občutljiva bitja, ki potrebujejo strpen, miren in spoštljiv pristop, tudi pri metodah in načinih učenja. Sobivanje z mačko bo uspešno, če si boste vzeli čas in se boste dobro poučili o osnovnih značilnostih mačjega vedenja, ter se boste pripravljeni osnovne vzgoje lotiti strpno, postopno in umirjeno.

Predstavljamo vam pet najpogostejših neželenih učinkov, ki nastanejo kot posledica kaznovanja mačke: 

1. Stres

Naravno vedenje mačk pod stresom je vedenje, kakršnega si ne želimo. Mačke niso slabe ali zlobne, tudi kadar počnejo nekaj neprimernega, tega ne počno iz zlobe, nagajivosti ali slabih namenov. Kar ljudje dojemamo kot slabo vedenje, je po navadi le naravni odziv mačke na konkretne stresne situacije v njenem neposrednem okolju. Seveda pa so pogosto takšna neželena vedenja mačke za človeka moteča in jih bo zato poskušal zmanjšati ali odpraviti. Negativna spodbuda v obliki kazni pa bo pri mački le še okrepila občutek, da se ne more počutiti varno, zato seveda ne bo imela pozitivnega učinka. Kazen torej samo še poveča občutek tesnobe in mačka se počuti še bolj negotovo. Kot vse živali, tudi mačke potrebujejo občutek varnosti v svojem domačem okolju, kot predpogoj za stabilno, brezskrbno in srečno življenje.

2. Povečana stopnja uporništva

Kaznovanje pri mački torej le še stopnjuje izvirno neželeno vedenje in hkrati vodi v razvoj novih oblik motečih vedenj. Na primer, če mačka najprej nezaželeno urinira poleg mačjega stranišča, lastnik pa jo bo kaznoval, vpil nanjo ali preganjal, se lahko zgodi, da bo prestrašena mačka svoje početje razširila še na druge lokacije znotraj stanovanja. Ne le, da bo še naprej urinirala poleg stranišča, svoje vedenje bo stopnjevala tako, da bo to počela tudi vsepovsod drugje po hiši. Tudi svojemu stranišču se bo najverjetneje odtlej vse bolj in bolj izogibala. Čisto mogoče je, da se bo posledično zaradi kaznovanja mačka začela izogibati tudi stiku z lastnikom.

Poskušajte ugotoviti, zakaj vaša mačka počne neželene reči, posvetujte se tudi s strokovnjakom za vedenje mačk ali izbranim veterinarjem. Strpno izberite ustrezno metodo za odpravo vedenja, ki naj nikakor ne temelji na kaznovanju!

3. Ogrozitev odnosa med mačko in lastnikom

Mačke imajo drugačen pogled na svoje obnašanje, kot ga imamo ljudje. Svojih dejavnosti ne dojemajo kot slabih in destruktivnih, kot takšne jih dojemamo ljudje, ki ne poznamo naravnih, nagonskih in psiholoških vzrokov, ki se skrivajo za posameznim vedenjem. S kaznovanjem boste svojo mačko opozorili izključno na svoje nenavadno vedenje, nikakor ne na njeno vedenje, s katerim se ne strinjate. Slednje najpogosteje vodi v strah pred lastnikom, v izogibanje in bežanje. Človeka, ki mu je mačka zaupala in ga je imela rada, zaradi kaznovanja prične dojemati kot grožnjo.

4. Kazen okrepi potrebo po kaznovanju, območja postanejo tabu

Pogosto mačke ne želijo več biti v bližini mesta, kjer so bile kaznovane. Zaradi kaznovanja postanejo prestrašene, nezaupljive, zaskrbljene in se v velikem loku izogibajo prostora kaznovanja. Slednje pomeni, da določena mesta za mačko postanejo tabu, lahko pa se mačka začne skrivati tudi pred lastnikom. Ker se zaradi kaznovanja samega pogosto pojavijo nove vedenjske težave mačke, se potreba po kaznovanju, kot začaran krog, pojavlja vse pogosteje, mačka pa vse bolj in bolj izgublja zaupanje v lastnika.

5. Kazen lahko celo sprosti občutke frustracije pri mački

Običajno lastniki, ki z določeno vrsto kaznovanja ne dosežejo izboljšanja vedenja mačke, svoje metode kaznovanja še okrepijo, s tem pa dosežejo zgolj dodatne frustracije pri mački. Nepričakovan stranski učinek frustracije pri mački pa je lahko tudi obraten, kar pomeni, da se bo mačka počutila dobro in se sploh ne bo odzivala na lastnikovo kričanje in kaznovanje, saj bo menila, da je takšna situacija nerešljiva. Posledično pa tudi svojega neželenega vedenja, ki je bil povod za kaznovanje ne bo spremenila.

Spremembe vedenja pri mačkah so mogoče, vendar zahtevajo nekaj znanja, strpnosti in zavedanja, da gre za učni proces, ki ne more imeti rezultatov kar čez noč. Rezultati strpnega učenja in usposabljanja  mačk pa so vredni truda in lahko uspešno okrepijo tudi pozitiven odnos med mačko in njenim človekom.

Maja Kalaš

Vir: www.catster.com

mucek-narocnina-1